Minimale urennorm voor afdrachtvermindering
De regels voor het toepassen van de afdrachtvermindering onderwijs worden in 2013 flink aangescherpt, zo blijkt uit het Belastingplan 2013 dat op Prinsjesdag is gepubliceerd. Er komt onder meer een minimale urennorm. Hierdoor moet u straks de afdrachtvermindering jaarlijks toepassen in plaats van per tijdvak.
In de berichten ‘Aanvullende afdrachtvermindering bij diploma’ en ‘Intentieverklaring is vanaf 2013 verplicht’ heeft u kunnen lezen dat de regels voor de afdrachtvermindering onderwijs flink op de schop gaan. Het kabinet wil onrechtmatig gebruik van de afdrachtvermindering onderwijs tegengaan door een urennorm of verplichte studielast per type opleiding in te stellen.
Geen afdrachtvermindering bij onvoldoende studielast
Of een opleiding aan de urennorm of studielast voldoet, wordt straks aan het eind van een studiejaar getoetst. Voor opleidingen die aan het eind van het jaar niet voldoen aan de urennorm of studielast, mag u straks geen afdrachtvermindering onderwijs meer toepassen. Dit geldt bijvoorbeeld voor maatwerkopleidingen die niet door de overheid worden gesubsidieerd en voor afstandsonderwijs.
Nu kunt u ieder tijdvak de afdrachtvermindering onderwijs toepassen, maar vanaf 2013 kunt u alleen nog aan het eind van het jaar minder loonbelasting/premie volksverzekeringen aan de Belastingdienst afdragen. Dan weet u immers pas zeker of de opleiding voldoet aan de norm. Als blijkt dat de verschuldigde loonbelasting/premie volksverzekeringen in het laatste tijdvak van het kalenderjaar niet voldoende is om van de gehele afdrachtvermindering te profiteren, kunt u in het daaropvolgende tijdvak (in het volgende kalenderjaar) het restje alsnog toepassen.
Vanaf 2018 geen afdrachtvermindering onderwijs meer?
De aangescherpte regels voor de afdrachtvermindering onderwijs worden over vijf jaar geëvalueerd. Als de regels niet het beoogde effect hebben, wordt de afdrachtvermindering onderwijs mogelijk per 1 januari 2018 afgeschaft.