Foute informatie bindt Belastingdienst niet
In principe kunt u of kan uw onderneming geen rechten ontlenen aan verkeerde informatie die de Belastingdienst geeft. De fiscus kan zijn voorlichtende taak anders namelijk niet onbelemmerd uitvoeren. Onlangs heeft de Hoge Raad dit nog eens in een arrest benadrukt.
Het arrest ging over een belastingplichtige die een verzoek had gedaan tot teruggaaf van de algemene heffingskorting. Ze deed dit verzoek op basis van de toelichting op het formulier. Het bedrag à € 1.648 werd al snel op haar bankrekening overgemaakt toen ze de voorlopige aanslag had ontvangen. Vervolgens ontving de vrouw een definitieve aanslag inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen met een belastbaar bedrag van nihil, waardoor ze helemaal geen recht had op teruggaaf van de heffingskorting. Dit onterecht ontvangen bedrag moest de vrouw dus terugbetalen met € 166 heffingsrente. Omdat de vrouw vond dat ze op basis van de toelichting wel degelijk recht had op teruggaaf van dit bedrag kwam het tot een rechtszaak.
Geen heffingsrente door zorgvuldigheidsbeginsel
De Hoge Raad moest de zaak uiteindelijk behandelen en oordeelde dat de vrouw de voorlopige teruggaaf wel degelijk moest terugbetalen. Ze had dit bedrag immers onterecht ontvangen. De heffingsrente hoefde ze daarentegen niet te betalen. De rechter zag namelijk geen reden waarom de vrouw twijfels had moeten hebben bij de toelichting van het aanvraagbiljet. Ze had haar teruggaafverzoek dus door onzorgvuldige informatie van de Belastingdienst gedaan. Op basis van het zorgvuldigheidsbeginsel had de inspecteur daarom geen heffingsrente in rekening mogen brengen.
Hoge Raad, 24 september 2010, BM1206