Verlof niet meer van invloed op loonsanctie
Een periode van zwangerschaps- en bevallingsverlof, ouderschapsverlof of adoptieverlof gaat binnenkort niet meer af van een verlengde loondoorbetalingsverplichting bij ziekte. Dit gaat dus spelen als UWV u heeft verplicht om het loon langer dan twee jaar door te betalen en de zieke werknemer in die periode met verlof gaat.
Voor een langdurig zieke werknemer moet u het loon twee jaar doorbetalen en werken aan zijn re-integratie. Daarna heeft de zieke in principe recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering van UWV. Maar als UWV vindt dat u niet aan uw re-integratieverplichtingen heeft voldaan, moet u nog maximaal een jaar het loon blijven doorbetalen. Dit is de zogenoemde loonsanctie. Als de werknemer tijdens deze loonsanctie met zwangerschaps- en bevallingsverlof, ouderschapsverlof of adoptieverlof gaat, levert dat de werkgever in principe een voordeel op. Deze periode komt namelijk in mindering op de verlengde periode van verplichte loondoorbetaling. Maar dat gaat volgend jaar waarschijnlijk veranderen.
Loonsanctie opgeschort
In de Verzamelwet Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2011 (pdf) is opgenomen dat de verlengde loondoorbetalingplicht tijdens een periode van verlof wordt opgeschort. Dit is nu al het geval tijdens de ‘normale’ loondoorbetalingsplicht van twee jaar. Deze uitbreiding van het verlengde loondoorbetalingstijdvak kost u dus geld, maar tegelijkertijd heeft u wel meer tijd om aan uw re-integratieverplichtingen te voldoen. Het wetsvoorstel ligt nog bij de Tweede Kamer maar gaat naar verwachting per 1 januari 2011 in.