U bent hier

OR & Medezeggenschap
Cao-onderhandelingen verlopen vaak stroef

Cao-onderhandelingen verlopen vaak stroef

Cao-onderhandelingen verlopen in tijden van crisis niet altijd even soepel. Dit bleek onder andere uit de stakingen van het schoonmaakpersoneel en de acties van de politie die stapvoets rondreden. Voor FNV Bondgenoten en Delta Lloyd pakten de onderhandelingen uiteindelijk positief uit. Werknemers krijgen eerder een vaste aanstelling en bovendien ontvangt elke werknemer een tablet.

Delta Lloyd, de hypotheek- en verzekeringsorganisatie, dringt het aantal tijdelijke contracten terug. Zo is in het cao-akkoord opgenomen dat een tweede verlenging van een tijdelijk contract niet is toegestaan. Dat betekent dus dat het derde contract van iedere werknemer een overeenkomst is voor onbepaalde tijd. Om hiervoor in aanmerking te komen moet er wel sprake zijn van een goede beoordeling en vaste formatieplaats. Wil de organisatie de overeenkomst toch voor een derde keer verlengen, dan kan de werknemer naar een toetsingscommissie stappen. De OR en de vakbonden hebben ook een stem in deze commissie. Verder krijgen de werknemers een loonsverhoging van 3%.

Twee keer per week verplicht ’s avonds werken

Een opvallende afspraak in de cao is dat alle werknemers een tablet ter waarde van € 650 zullen ontvangen. Naast al dit positieve nieuws past de organisatie wel de arbeidstijden aan om haar concurrentiepositie te behouden. Doordeweeks moet een werknemer soms tussen 19.00 en 21.00 uur werken zonder recht op een toeslag (van 25%). Dit kan maximaal twee keer in de week voorkomen. Aangezien het een wijziging van de arbeidstijden betreft, heeft de OR instemmingsrecht en de raad wordt dan ook betrokken bij het maken van de nieuwe dienstroosters.