Motivatie ook van invloed op score in IQ-test
Mensen die het leuk vinden om een IQ-test te doen, scoren beter in een intelligentietest. Uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) en de Universiteit Maastricht (UM) blijkt dat motivatie een belangrijke rol speelt bij de uitkomsten van een intelligentietest. Maar betere prestaties betekenen nog niet dat het intelligentiequotiënt hoger is.
Nederlandse werkgevers gebruiken relatief vaak IQ-testen in selectieprocedures. Een uitgebreide selectieprocedure is een manier om te toetsen of een kandidaat het gewenste niveau heeft of potentieel om zich verder te ontwikkelen binnen de organisatie. In 2012 werd de IQ-test door 51% van de topwerkgevers in Nederland gebruikt. Dat blijkt uit het ‘HR Best Practice Report’ van het CRF Institute, dat internationaal onderzoek heeft gedaan onder 656 bedrijven.
Tijd en voorkeuren bepalen score IQ-test
Toch zeggen hoge scores in een IQ-test niet alles, zo blijkt uit onderzoek naar het belang van motivatie voor de uitkomsten van het meten van IQ (pdf) door het CPB en de UM. Een belangrijke conclusie van het onderzoek is dat de individuele score in een IQ-test niet alleen wordt bepaald door intelligentie, maar ook door de tijdsinvestering en voorkeuren van de kandidaat.
Zowel intrinsieke motivatie (mensen vinden het leuk om de vragen te beantwoorden) als extrinsieke motivatie (beloningen voor een juist antwoord) dragen eraan bij dat mensen meer tijd besteden aan het beantwoorden van de vraag, waardoor ook de prestaties verbeteren. Dat een beloning in het vooruitzicht werd gesteld, was belangrijker dan de omvang van de beloning.