U bent hier

Onderneming & Salaris
Raad van State vindt BGL niet beter dan VAR

Raad van State vindt BGL niet beter dan VAR

De nieuwe Beschikking geen loonheffingen (BGL) die in de loop van 2015 de VAR voor zelfstandigen moet gaan vervangen, is volgens de Raad van State geen goede oplossing. Ondanks het advies van de Raad om de invoering te heroverwegen, is het voorstel wel gewoon aan de Tweede Kamer aangeboden.

U las in het bericht ‘VAR wordt straks Beschikking geen loonheffingen’ al over het wetsvoorstel van staatssecretaris Wiebes van Financiën over de toekomst van de Verklaring arbeidsrelatie (VAR). Hij wil dat opdrachtgevers in 2015 medeverantwoordelijk worden voor het bepalen van de arbeidsrelatie die tussen de onderneming en hun zelfstandige opdrachtnemers bestaat.

Advies Raad van State: heroverweeg de BGL

Het nieuwe wetsvoorstel moet schijnconstructies in de kiem smoren. Als werknemers op papier als zelfstandige werken maar eigenlijk gewoon bij uw onderneming in dienst zijn, kunt u straks voor de fiscale gevolgen hiervan opdraaien. Op dit moment komt de rekening altijd op het bordje van de zelfstandige terecht.
De maatregelen uit het wetsvoorstel zijn volgens de Raad van State geen adequate manier om schijnzelfstandigheid te bestrijden. Daarnaast is de vraag of zulke schijnconstructies eigenlijk wel zo vaak voorkomen. Al met al heeft de Raad de ministerraad geadviseerd (pdf) om de invoering van de Beschikking geen loonheffingen te heroverwegen. Het kabinet heeft hierop aangegeven dat schijnconstructies volgens Adviescollege toetsing regeldruk (Actal) aan de orde lijken te zijn bij 2% tot 14% van de zelfstandigen, wat betekent dat het om minimaal 15.000 zelfstandigen gaat. Dit aantal is groot genoeg om actie te ondernemen. Het kabinet heeft het wetsvoorstel en de toelichting op een aantal punten aangepast en daarna naar de Tweede Kamer gestuurd.

Veel extra administratieve rompslomp

Ook FNV Zelfstandigen – de belangenorganisatie voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) – vindt de plannen voor de BGL geen goed alternatief voor de VAR. Ze leveren alleen een hoop extra administratieve rompslomp op en waarschijnlijk talloze rechtszaken. De ministerraad had beter kunnen wachten tot de resultaten van een onderzoek naar de positie van zzp’ers op de arbeidsmarkt er zijn. Die worden 1 december aanstaande verwacht. Het kabinet is het hier niet mee eens; ongeacht de uitkomsten van dit onderzoek zal er altijd onderscheid blijven bestaan tussen werknemers en zelfstandigen en daar moet hoe dan ook accurate wetgeving voor zijn.