Goed werkgeverschap belangrijker dan ooit
Hoewel de 'schuld' van ongevallen of psychische schade als gevolg van het werk vaak moeilijk aantoonbaar is, zal de rechter in de toekomst kritischer kijken naar de rol van de werkgever. Uit verschillende recente uitspraken is gebleken dat dergelijke schade wel degelijk verhaalbaar is, ook al is er weinig bewijs. De rechter neemt vaak de werknemer in bescherming en beroept zich op het principe van 'goed werkgeverschap'.
Dit houdt in dat de werkgever in alle 'redelijkheid en billijkheid' moet handelen. Het principe van 'goed werkgeverschap' is uiteraard voor verschillende interpretaties vatbaar. Werkgevers moeten zich in ieder geval actief opstellen. Dit betekent: niet alleen voldoen aan de regeltjes maar de situatie binnen het bedrijf actief beoordelen en controleren of de veiligheidsvoorschriften worden nageleefd.
Vaag goed werkgeverschap
Volgens artikel 7:611 van het Burgerlijk Wetboek moeten de werkgever en de werknemer zich als respectievelijk goed werkgever en goed werknemer gedragen. Goed werkgeverschap een vaag begrip. Dat is met opzet zo gehouden. De wet biedt alleen algemene criteria waaronder veel verschillende problemen kunnen vallen. Daardoor hoeven de regels niet steeds bijgewerkt te worden. En er is ook zoiets als 'goed werknemerschap': dat houdt in dat een werknemer nét even een stapje verder gaat dan wat minimaal nodig is om de werkzaamheden te vervullen en wat in zijn functieomschrijving staat. Op pagina 18 van de Arbo Rendement van deze maand (nummer 3-2010) kunt u daar alles over lezen.