Wetgeving gezond en veilig werken eenvoudiger
De wetgeving voor gezond en veilig werken wordt vereenvoudigd. Daarbij krijgen werkgevers en werknemers meer verantwoordelijkheid. De overheid stelt grenswaarden op en daarbinnen moet het beleid van de organisaties vorm krijgen. Dit blijkt uit een brief die staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) aan de Tweede Kamer stuurde.
De Nederlandse wet- en regelgeving die gezond en veilig werken moet bevorderen, is gebaseerd op Europese en internationale regels. Uit de brief (pdf) aan de Tweede Kamer blijkt dat de staatssecretaris wil dat de uitvoering van die regels overal in Europa gelijk is. Daarom schrapt hij waar dat kan de zogenoemde nationale koppen op de arboregels. Deze nationale koppen bevatten aanvullende regels die binnen een land gelden bovenop de Europese wetgeving.
Europa past het Nederlandse model toe
Ook zal de staatssecretaris erop aandringen dat Europa het Nederlandse model toepast. Het Nederlandse model is gebaseerd op vertrouwen in werkgevers en werknemers. Daarnaast zou het aantal regels moeten verminderen en zou de nadruk moeten liggen op de eigen verantwoordelijkheid van organisaties. Uit onderzoeken van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) en TNO blijkt namelijk dat meer aandacht voor arbeidsomstandigheden binnen organisaties zelf leidt tot minder verzuim en lagere kosten.
Voor uw OR is het belangrijk om op de hoogte te zijn van wijzigingen op het gebied van de arbowetgeving. Uw instemmingsrecht is namelijk van toepassing en daarmee speelt uw OR een belangrijke rol bij de veiligheid van de achterban.