U bent hier

Onderneming & Salaris
Actal: nieuwe beslagvrije voet nog te moeilijk

Actal: nieuwe beslagvrije voet nog te moeilijk

De nieuwe manier om de beslagvrije voet bij loonbeslag te berekenen, is volgens regeldrukwaakhond Actal nog niet eenvoudig genoeg. De nieuwe rekenmethode is wel beter dan de huidige, maar nog steeds te ingewikkeld.

Onlangs werd de nieuwe rekenmethode voor het bepalen van de beslagvrije voet bij loonbeslag opengesteld voor internetconsultatie. Volgens Adviescollege toetsing regeldruk (Actal) brengt de nieuwe rekenmethode maar weinig verbetering met zich mee. De deurwaarder of invorderingsambtenaar moet straks wel aan de werknemer met schulden (tools) uitleggen welke gegevens gebruikt zijn om de beslagvrije voet te bepalen en hoe de berekening werkt, maar niet iedereen is daarmee geholpen.

Staatssecretaris moet ondersteuningsopties aangeven

Actal adviseert staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid daarom om de deurwaarder of invorderingsambtenaar ook te laten vertellen welke aanvullende ondersteuning de werknemer met schulden nog kan krijgen. Dat zou volgens de regeldrukwaakhond wél nuttig zijn en bovendien meer praktische waarde hebben dan het uitleggen van de ingewikkelde berekening van de beslagvrije voet. Die kunnen werknemers bovendien ook al online controleren.

Zzp’ers en ondernemers moeten ook hulp krijgen

Daarnaast vindt Actal het een goede ontwikkeling dat de gegevens die nodig zijn voor het bepalen van de beslagvrije voet straks allemaal al opgenomen zijn in de polisadministratie. Dat geldt echter niet voor de gegevens van mensen met schulden die niet in loondienst zijn, zoals zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) en ondernemers. Zij moeten nog steeds zelf veel gegevens aanleveren. Het is juist voor deze groepen echter lastig om tijdens een jaar een schatting te maken van hun inkomsten. Actal adviseert de staatssecretaris daarom om voor hen gebruik te maken van de inkomensgegevens van het voorgaande jaar.