Nalatige werkgever is aansprakelijk voor zzp’er

Hoe is het gesteld met de veiligheidmaatregelen bij u op de werkvloer? Uw onderneming is aansprakelijk bij ongevallen! Deze aansprakelijkheid geldt niet alleen voor het vaste personeel, maar ook voor het externe personeel, zoals zzp’ers of freelancers. De Hoge Raad besliste in een zaak van een zzp’er die een been op de werkvloer verloor en de onderneming aansprakelijk stelde voor zijn arbeidsongeschiktheid, dat de werkgever aansprakelijk was.

De zzp’er verrichte werkzaamheden als (onder)aannemer voor een onderneming in houtverwerkering. In de periode dat de zzp’er werkzaamheden verrichte bestond een joint venture tussen deze onderneming en de zzp’er. Tijdens zijn werkzaamheden liep de zzp’er een ernstig letsel op, maar omdat hij geen arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten had kon hij daar geen beroep op doen. Hij stelt de ondernemingaansprakelijk voor de geleden schade en de schade die hij nog leedals gevolg van het ongeval. Volgens de zzp’er voldeed de machine niet aan de gestelde richtlijnen en voldeed in ander opzicht ook niet aan de veiligheidsvoorschriften.

Buiten dienstbetrekking

Personen die buiten dienstbetrekking voor een opdrachtgever werkzaamheden verrichten in uitoefening van diens beroep of bedrijf vallen dus ook onder de werkgeversaansprakelijkheid. De Hoge Raad heeft met deze uitspraak de zorgplicht van werkgevers bij bedrijfsongevallen verder aangescherpt. De wet stelde namelijk al dat nalatige werkgevers aansprakelijk zijn voor bedrijfsongevallen van personen die bij hen werken, maar elders in loondienst zijn, zoals uitzendkrachten. Dat is volgens de Hoge Raad dus nu ook het geval voor zzp’ers die zonder arbeidscontract in opdracht werken.
Gerechtshof Arnhem, 19 augustus 2010, LJN: BN3781