Geen wettelijk maximum voor ontslagvergoeding
Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie voelt er niets voor om een wettelijk maximum in te voeren voor de ontslagvergoeding van bestuurders van beursgenoteerde ondernemingen. De minister vindt zelfregulering – in de vorm van de gedragscode voor beursgenoteerde ondernemingen – op dit moment toereikend.
Voor beursgenoteerde ondernemingen geldt in ons land de zogeheten Corporate Governance Code of ‘code-Tabaksblat’. In deze gedragscode staan richtlijnen voor de positie van aandeelhouders en de taken, werkwijze en beloning van bestuurders en commissarissen. Er staat ook in dat een ontslagvergoeding in principe maximaal één jaarsalaris mag bedragen. Als een bestuurder méér krijgt, moet de onderneming dit verantwoorden.
Maximaal één jaarsalaris
Volgens vakcentrale FNV is dit echter te vrijblijvend. De vakcentrale pleit er daarom voor om in de wet te laten vastleggen dat de ontslagvergoeding maximaal één jaarsalaris mag bedragen. De minister vindt een wettelijke verankering niet nodig, zo blijkt uit een recente brief aan FNV. Uit een evaluatie van de code blijkt immers dat steeds meer ondernemingen de code toepassen en naleven. Ondernemingen die meer dan één jaarsalaris betalen, doen dat meestal omdat er in het contract van de bestuurder afwijkende afspraken staan – van vóór de invoering van de gedragscode. De minister verwacht daarom dat het een kwestie van tijd is voordat alle ondernemingen zich bij beëindiging met wederzijds goedvinden en bij ontslag via UWV WERKbedrijf aan de richtlijn houden.
Ontbinding door de kantonrechter
Voor de situatie dat de arbeidsovereenkomst door de kantonrechter wordt ontbonden, is er overigens een wetsvoorstel in de maak. Het wetsvoorstel – dat in behandeling is bij de Tweede Kamer – regelt dat werknemers met een jaarsalaris van € 75.000 of meer bij ontbinding maximaal één jaarsalaris ontvangen als ontslagvergoeding.