Grijs verzuim met carnaval neemt toe

Grijs verzuim – eigenlijk wel kunnen komen maar niet willen – neemt toe met Carnaval. Een kater is immers geen erkende ziekte. Als een werknemer wel aanwezig is, maar feitelijk niet productief, wordt dit ook wel roze verzuim genoemd. Maar roze of grijs, u doet er goed aan zulk verzuim terug te dringen.

Bij een erkende ziekte is er wit verzuim. Wanneer de werknemer zich ziek meldt zonder ziek te zijn, is er sprake van zwart verzuim. De tussenterm, grijs verzuim, duidt op de ziektemelding op grond van reële klachten waarbij het echter twijfelachtig blijft of de werknemer echt niet tot werken in staat is. Grijs verzuim duidt vaak op onvoldoende welzijn en preventie binnen de werkomgeving.

Niet-verzuimen belonen

Grijs verzuim kunt u terugdringen door niet-ziekmelden te belonen. DSM heeft bijvoorbeeld het 'EVT-systeem' (extra vrije tijd). Iedere werknemer die een volledig kalenderjaar in dienst is, krijgt naast zijn wettelijke vakantiedagen 25 extra vrije dagen. Tien daarvan zijn vaste vakantiedagen, de vijftien resterende kunnen de medewerkers verdienen door niet te verzuimen.

Afspraken verzekeraars

U kunt grijs verzuim ook verminderen op andere manieren. U kunt bijvoorbeeld met uw verzekeraar afspreken dat uw medewerkers ook zorg op locatie of in de avonduren – dus buiten werktijd – kunnen ontvangen. Daarbij kunt u aanspraak maken op wachtlijstbemiddeling. Immers, niet alleen een werknemer heeft last van lange wachtlijsten, maar ook de werkgever heeft er niets kan werken omdat hij moet wachten. Over afspraken met zorgverzekeraars staat meer in Arbo Rendement 2 – 2010, pagina 8 en 9.