Preventie en voorlichting in de Week van de teek
Van 7 tot en met 13 april is het de jaarlijkse Week van de teek. In deze week is er extra aandacht voor tekenbeten en de gevaren van de ziekte van Lyme die via tekenbeten wordt verspreid. Dit jaar presenteert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de nieuwe mobiele app.
Het RIVM heeft allerlei voorlichtingsmateriaal voorhanden dat u kunt gebruiken als u in uw organisatie aandacht wilt besteden aan het risico op tekenbeten en de ziekte van Lyme. Hierbij kunt u denken aan de toolkit Teken en Lyme en de Android-app ‘Tekenbeet’ die vanaf 7 april te downloaden is via Google Play.
Ziekte van Lyme kan een beroepsziekte zijn
Ieder jaar worden in Nederland meer dan een miljoen mensen gebeten door een teek. Dit kleine beestje dat lijkt op een spin, bevindt zich vooral in grasvelden en bossen. Meestal heeft een tekenbeet geen gevolgen, maar zo’n 20% van de teken is besmet met de Lyme-bacterie. Deze bacterie kan een infectieziekte veroorzaken die langdurige gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Sinds 2009 is de ziekte van Lyme aangemerkt als beroepsziekte voor werknemers die tijdens hun werk door een besmette teek worden gebeten.
Snelle behandeling verkort de verzuimduur
De eerste fase van de ziekte van Lyme ontstaat binnen een maand na de tekenbeet. Op de plaats van de beet kan een rode ringvormige vlek verschijnen. Ook krijgt de werknemer mogelijk een grieperig gevoel met koorts, hoofdpijn en pijnlijke gewrichten. Als de ziekte niet op tijd wordt behandeld (met antibiotica) kan hij overgaan in het tweede stadium. De kenmerken voor dit stadium zijn gewrichtsklachten, klachten van de zenuwen (vooral verlamming van gezichtszenuwen of pijnklachten in een arm of been), dubbelzien, neiging tot flauwvallen, huidaandoeningen en hartritmestoornissen. Hoe eerder de ziekte wordt geconstateerd, hoe beter en sneller er behandeld kan worden en hoe korter het ziekteverzuim van de werknemer zal duren.