U bent hier

Onderneming & Fiscus
Voordeel aanmerkelijk belang soms ook loon

Voordeel aanmerkelijk belang soms ook loon

Als directeur-grootaandeelhouder (dga) moet u zichzelf een gebruikelijk loon toekennen. In 2010 is dat minimaal € 41.000. In sommige gevallen kunt u ook voordelen uit aanmerkelijk belang, zoals de gratis bewoning van een bedrijfspand, aanmerken als gebruikelijk loon. Dat blijkt uit een recente rechtszaak voor het gerechtshof in Amsterdam.

Het ging in deze zaak om een dga die zichzelf in de jaren 1998 tot en met 2001 een lager gebruikelijk loon had toegekend dan het minimum van ƒ 84.000 dat destijds gold. Volgens hem was dit toegestaan, omdat zijn bv in financieel zwaar weer verkeerde en omdat hij door gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid alleen parttime kon werken. De raadsheren veegden die argumentatie van tafel, omdat de onderneming van de dga een behoorlijke omzet en grote reserves had. De inspecteur had daarnaast het bewonen van een bedrijfspand door de dga aangemerkt als inkomen uit aanmerkelijk belang. Maar daar was het gerechtshof het ook niet mee eens.

Bedrijfspand was loon in natura

De bewoning mocht de dga aanmerken als loon in natura. Ondanks de hoge reserves beschikte de bv namelijk niet over voldoende liquide middelen om de dga voldoende loon uit te betalen. Daarom kreeg de dga de beschikking over het pand als loon in natura in zijn hoedanigheid als werknemer. De bewoning was dus geen genoten voordeel als aandeelhouder. Doordat de waarde van de bewoning bij het loon van de dga werd opgeteld hoefde hij zijn toegekende loon niet nog verder te verhogen.
Gerechtshof Amsterdam, 18 maart 2010, LJN: BM1893