Redelijke wijziging arbeidsvoorwaarden kan
Een eenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaarden door de werkgever kan alleen als deze wijziging redelijk is. Als dat zo is, moet de werknemer ermee instemmen. Zelfs als dat betekent dat hij er qua salaris behoorlijk op achteruit gaat. Uiteraard moet er dan ook wel echt een goede reden zijn voor de salarisverlaging. Wegens teleurstellende prestaties teruggeplaatst worden in een lagere functie kan zo’n goede reden zijn.
Een werkgever kan in sommige situaties de arbeidsvoorwaarden eenzijdig wijzigen. Een reden daarvoor is bijvoorbeeld een verslechterde economische situatie van de onderneming, zoals u kon lezen in het bericht ‘Goed werknemerschap is verplichte kost’. Een andere reden daarvoor blijkt uit de volgende rechtszaak die speelde bij het gerechtshof in Den Haag. Het ging om een werknemer die in 1999 in dienst trad als projectleider. In 2001 kwam de werkgever tot de conclusie dat de man hier eigenlijk niet geschikt voor was. Na omzwervingen in diverse tijdelijke functies kreeg de man in 2005 een functie als manager van een bepaald project. Hij accepteerde de bijbehorende arbeidsvoorwaarden echter niet, omdat hij vond dat die een verslechtering waren ten opzichte van zijn eerdere voorwaarden. Zijn werkgever vond de aangeboden voorwaarden prima passen bij de functie, zeker omdat het aangeboden salaris alsnog ruimschoots boven het cao-salaris lag waar de man aanspraak op kon maken.
Goede reden wijziging
Het gerechtshof besloot uiteindelijk dat de werkgever een redelijk voorstel had gedaan. De werknemer had scholing aangeboden gekregen en zijn huidige functie had minder zware eisen dan zijn oorspronkelijke functie. De man moest genoegen nemen met het lagere salaris.
Gerechtshof ’s Gravenhage, 18 mei 2010, LJN: BM8974