U bent hier

Onderneming & Arbo
Privé-internetten op werk zo slecht nog niet

Privé-internetten op werk zo slecht nog niet

De ene werkgever gaat er soepeler mee om dan de ander, maar privé-internetten tijdens werkuren blijft een heikel punt. Het blokkeren van bepaalde websites is niet altijd de oplossing. Sterker nog: uit sommige onderzoeken blijkt zelfs dat het averechts werkt. Met name werknemers tot 35 jaar vinden privé-internetten zo belangrijk dat een verbod daarop ervoor kan zorgen dat ze niet voor uw organisatie willen werken.

Mensen groeien tegenwoordig op met het dagelijkse gebruik van internet. Het is daarom niet heel vreemd dat jongeren het belangrijk vinden dat zij ook wel eens hun privémail mogen bekijken tijdens werkuren. Het verbieden van websites als Hyves en Facebook werkt daarom averechts voor deze groep. Zij zijn dan minder bereid om voor uw organisatie te gaan werken, terwijl u misschien juist op zoek bent naar jeugdige werknemers. Uit een onderzoek van softwarebedrijf Clearswift blijkt zelfs dat acht op de tien werkende mensen vrij internetten belangrijker vindt dan een hoger salaris!

Richtlijnen voor privé-internetten

U kunt dus als HR-professional besluiten om werknemers hun gang te laten gaan tijdens werkuren. U hoeft dan niet allerlei websites te blokkeren. Wel is het verstandig om dubieuze websites te blokkeren. Denk hierbij aan websites met een pornografische lading of gokwebsites. Overigens is het natuurlijk niet de bedoeling dat werknemers nu de hele dag voor privékwesties op internet surfen. U kunt aangeven dat u het prima vindt dat werknemers privé-internetten, maar dat het werk er niet onder mag lijden. Het opstellen van enkele richtlijnen omtrent privé-internetten is daarom zo gek nog niet…