Bied loopbaanscan voor duurzame inzetbaarheid
Het kabinet wil dat werkgevers duurzame inzetbaarheid niet pas stimuleren vanaf 55 jaar, maar al veel eerder in de loopbaan van een werknemer. Duurzame inzetbaarheid bevordert u door te werken aan een betere gezondheid en mobiliteit van uw personeel en met scholing. Met name laagopgeleiden, ouderen en flexwerkers hebben een achterstand als het om het volgen van scholing gaat.
Laagopgeleiden, oudere werknemers en flexwerkers volgen nog altijd minder scholing dan hoogopgeleiden, jongere en vaste werknemers. Toch zijn ook deze mensen de komende jaren hard nodig op de arbeidsmarkt. Richt u in uw scholingsbeleid niet alleen op ontwikkeling in de huidige functie, maar ook op bredere scholing. Hierdoor neemt de algemene inzetbaarheid van de werknemer namelijk toe. Bij brede scholing kunt u denken aan:
- (examen)verlof voor algemene scholing;
- een algemene inzetbaarheids- of loopbaanscan;
- een EVC-procedure.
Mobiliteit bevorderen met taakroulatie
De (interne) mobiliteit van werknemers kunt u stimuleren door een mobiliteitscentrum op te richten, maar ook door stages, taakroulatie en functiewisseling of -verbreding mogelijk te maken. Om vroegtijdige uitval van werknemers te voorkomen, moet u afspraken maken over preventief vitaliteitsbeleid die verdergaan dan uw wettelijke verplichtingen. Moedig een gezonde levensstijl aan en zorg bijvoorbeeld met flexibele werktijden voor een goede balans tussen werk en privé.
Cao-afspraken over mobiliteit
In steeds meer cao’s worden afspraken opgenomen om de arbeidsparticipatie en mobiliteit van werknemers te stimuleren. De cao biedt echter alleen het raamwerk; de individuele werkgever moet hier zelf een concrete invulling aan geven. Als HR-professional speelt u hier uiteraard een belangrijke rol in.