U moet rekening houden met de ramadan
Werken er in uw onderneming moslims? Dan is de kans groot dat u vanaf deze week met de ramadan te maken krijgt. Deze vastenmaand begint naar verwachting op vrijdag 20 juli. Als goed werkgever moet u waar mogelijk rekening houden met deze zware periode.
Wanneer de ramadan precies start, is officieel afhankelijk van de stand van de maan. Voor Marokkaanse moslims begint deze vastenperiode zodra de nieuwe maan is waargenomen. Dit zal zijn tussen woensdag 18 en vrijdag 20 juli. Turkse moslims hanteren meestal een vaste kalender met vastendata en -tijden. Tijdens de ramadan onthouden islamitische werknemers zich tussen de schemer voor zonsopkomst en zonsondergang van eten, drinken, roken en seks. Dit kan de nodige bijzondere situaties oproepen.
Maximaal 5,5 uur achter elkaar werken
Zo is het mogelijk dat werknemers hun lunchpauze willen overslaan, omdat ze toch niet eten en drinken. U mag hier niet mee instemmen. Volgens de Arbeidstijdenwet mogen werknemers niet langer dan vijf en een half uur achter elkaar werken. Daarna moet er een pauze van minimaal een half uur volgen. Er zijn zelfs cao's die nog langere minimumpauzetijden voorschrijven. Valt uw onderneming onder zo'n cao, dan moet u zich daar natuurlijk aan houden.
Als het in uw onderneming gebruikelijk is om ruimere pauzes te nemen dan de Arbeidstijdenwet of de cao voorschrijft, kunt u wel aan de wens van vastende werknemers tegemoet komen door hun pauze tot het verplichte minimum te beperken.
Werk- en pauzetijden laten aansluiten op vastentijd
U kunt de werk- en pauzetijden van vastende werknemers waar mogelijk laten aansluiten op de vastentijd, zodat ze in ieder geval in de gelegenheid zijn om te eten en drinken zodra dat is toegestaan. In onderstaande tabel vindt u de vastentijd in de regio Rotterdam. Voor andere steden gelden iets afwijkende tijden.
- Amsterdam: - 3 minuten
- Den Haag: + 2 minuten
- Eindhoven: - 3 minuten
- Enschede: - 9 minuten
- Maastricht: + 2 minuten
- Utrecht: - 3 minuten