U bent hier

OR & Medezeggenschap
Goed voornemen: fiscaal voordeel met fitness

Goed voornemen: fiscaal voordeel met fitness

Bedrijfsfitness introduceren is een goed voornemen van de ondernemingsraad in 2010. Want het is een slimme manier om werknemers gezond te houden en het is een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde. Mooi als initiatiefrecht dus! Let op hoe u de fitness in het initiatiefvoorstel aanbiedt, want de Belastingdienst stelt hier voorwaarden aan. Anders is de bedrijfsfitness belast en daarmee een stuk minder aantrekkelijk!

Bedrijfsfitness blijft onbelast als het op een van de volgende plekken plaatsvindt:
1. in een vestiging van uw organisatie;
2. in een fitnesscentrum dat voor alle werknemers is aangewezen;
3. in vestigingen van één fitnessbedrijf waarmee een overeenkomst is gesloten.
Vindt uw bestuurder dat allemaal te veel gedoe, dan mag hij voor de tweede optie een tussenpersoon inschakelen. Voor de derde mogelijkheid mag dat niet, dan moet uw bedrijf echt zelf een overeenkomst sluiten met het fitnessbedrijf.

Werkkostenregeling

Dit jaar gaan de regels voor vergoedingen en verstrekkingen - waaronder bedrijfsfitness valt - op de schop. Veel normbedragen en regels verdwijnen, in plaats daarvan komt er een zogenaamde werkkostenregeling in 2011. Hiermee mag uw werkgever voor 1,5% van de loonsom belastingvrij vergoeden en verstrekken aan zijn werknemers. Het maakt niet uit waaraan. Voordeel is dat veel voorwaarden verdwijnen, zoals de eis dat de bedrijfsfitness op een bepaalde plaats georganiseerd moet worden. Wilt uw bestuurder om deze eis heen, dan moet hij dus nog een jaar moeten wachten. Overigens is deze nieuwe werkkostenregeling de eerste drie jaar facultatief. Pas in 2014 is het verplicht om op deze manier de vergoedingen en verstrekkingen te berekenen.