Elk jaar een vitaliteitsscan is geen probleem
Hoewel één op de zes werknemers het ondergaan van een gezondheids- en vitaliteitsscan voor hun werkgever helemaal niet ziet zitten, vindt meer dan de helft van de werknemers dit geen probleem. De werknemers ondergaan de scan dan jaarlijks. Dit blijkt uit het Nationale Werkplek Onderzoek 2011.
Uit het onderzoek bleek verder dat een meerderheid van de werknemers vindt dat de werkgever ook middelen beschikbaar moet stellen, waarmee hij een bijdrage levert aan de vitaliteit van zijn werknemers. Denk hierbij aan middelen voor een betere balans tussen werk en privé. Werknemers weten ook in deze moeilijkere economische tijden nog geluk te vinden in het werk dat zij doen. Bij drie op de vijf werknemers dragen collega’s hieraan bij. De omgang met anderen is dus van groot belang voor uw achterban, maar ook het krijgen van positieve reacties speelt een belangrijke rol.
Aandacht voor de vitaliteit van de werknemers
Met de komst van het vitaliteitspakket kan een vitaliteitsscan niet lang meer uitblijven. Als de AOW-leeftijd voor de achterban vanaf 2020 omhoog gaat, kan het voor uw bestuurder geen kwaad om alvast meer aandacht te besteden aan de vitaliteit en gezondheid van de werknemers. Ook om ziekteverzuim tegen te gaan of als regeling op het gebied van de arbeidsomstandigheden, kan de jaarlijkse vitaliteitsscan uitkomst bieden. Inventariseer hoe uw achterban staat tegenover een (vrijwillige) vitaliteitsscan. Is dit positief? Adviseer de bestuurder dan over de scan en gebruik uw instemmingsrecht om de regeling in te voeren.