Uitbreiding kraamverlof weer op de agenda
In Nederland hebben vaders wettelijk recht op twee dagen kraamverlof. In twee dagen kennismaken met je pasgeboren kind is niet veel. Om die reden werd vorig jaar een wetsvoorstel ingediend om het kraamverlof op te rekken van twee naar tien dagen. Dat voorstel werd afgekeurd. Er is nu opnieuw een wetsvoorstel ingediend om het zogeheten babyverlof uit te breiden.
Op dit moment hebben vaders of zogenoemde meemoeders recht op twee dagen kraamverlof. Die twee dagen verlof moeten zij in de eerste vier weken na de geboorte van hun kind opnemen. De werkgever betaalt tijdens die twee dagen het loon door.
Het initiatiefwetsvoorstel (pdf, 66,9kb) van GroenLinks moet ervoor zorgen dat vaders per 1 januari 2012 recht krijgen op vijf dagen kraamverlof. Die vijf dagen zijn gebaseerd op het aantal gewerkte uren per week. Werkt de vader parttime, dan moet het aantal verlofuren naar rato berekend worden. Ook bij de nieuwe regels geldt dat vaders het verlof moeten opnemen in de eerste vier weken na de geboorte.
Loondoorbetaling bij babyverlof
De loondoorbetaling tijdens het kraamverlof komt nu nog voor rekening van de werkgever. Als het wetsvoorstel doorgang vindt, moet UWV de loondoorbetaling op zich nemen. De werknemer moet de uitkering dan via de werkgever bij UWV aanvragen. Dat doet hij uiterlijk vier weken voor de datum waarop hij de uitkering wil laten ingaan. De uitkering bedraagt per dag 100% van het dagloon van de werknemer.
Babyverlof in andere EU-landen
Naast Nederlandse vaders hebben alleen de Griekse en Luxemburgse papa's recht op twee dagen babyverlof. In de andere EU-landen hebben vaders recht op meer verlof; tot wel één maand lang! In de meeste EU-landen geldt overigens gewoon het recht op loondoorbetaling tijdens de verlofperiode. Voor sommige landen zijn er uitzonderingen. Zo hebben Finse vaders recht op 75% van hun laatstverdiende salaris. Voor de Zweedse papa's en meemoeders geldt een percentage van 80%. De Denen ontvangen 90% van hun laatste loon. In België heeft men recht op 100% van het loon tijdens de eerste drie dagen. Daarna ontvangen zij 82% van hun salaris. De Bulgaren hebben recht op 90% van hun gemiddelde loon.