Streep door de onbelaste reiskostenvergoeding
Als het aan de Kunduzcoalitie – CDA, VVD, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie – ligt komt er een einde aan de onbelaste reiskostenvergoeding. In de bezuinigingsmaatregelen is opgenomen dat deze reiskostenvergoeding per 2013 wordt afgeschaft. Dit heeft grote gevolgen voor de vergoeding voor woon-werkverkeer.
De bezuinigingen zijn nodig om het Nederlandse begrotingstekort te beperken tot 3% en zo te voldoen aan de eisen van Europa. Eén van de maatregelen is de afschaffing per 2013 van de onbelaste reiskostenvergoeding van € 0,19 per kilometer. Het is dan ook niet meer mogelijk om de werkelijke kosten voor het openbaar vervoer onbelast te vergoeden. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Financiën zou de vergoeding voor dienstreizen met de eigen auto overigens wel blijven bestaan. Het is nog even wachten op de wetsvoorstellen om te zien hoe de plannen uitwerken.
Regels in arbeidsvoorwaarden
Mochten de plannen volledig doorgaan dan heeft dat grote gevolgen. In dat geval is het belangrijk dat u vaststelt hoe de reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer in de cao of arbeidsvoorwaardenregeling is beschreven. Als niet is opgenomen dat de vergoeding alleen onbelast blijft zolang dit fiscaal is toegestaan, moet de vergoeding ook in de toekomst onbelast blijven. U zult de vergoeding moeten bruteren of de belasting via eindheffing voor uw rekening moeten nemen. Mocht u al zijn overgestapt op de werkkostenregeling, dan is de reiskostenvergoeding mogelijk geen gerichte vrijstelling meer. U kunt de reiskostenvergoeding dan nog wel opnemen in de vrije ruimte.
Vermelden uw (collectieve) arbeidsvoorwaarden alleen dat u € 0,19 per kilometer vergoedt, dan moet u die blijven vergoeden, zij het belast. In dat geval houdt de werknemer minder over omdat hij er loonbelasting/premie volksverzekeringen over moet betalen. Daarnaast maakt u extra kosten vanwege de afdracht van werknemersverzekeringen. Doordat de vergoeding tot het loon van uw werknemer wordt gerekend, kan dit ook gevolgen hebben voor bijvoorbeeld zijn pensioenpremie.