U bent hier

Onderneming & Fiscus
Voorwaarden voor toepassing van de concernregeling

Voorwaarden voor toepassing van de concernregeling

Elke werkgever moet jaarlijks nagaan of hij de beschikbare vrije ruimte overschrijdt en zo ja, de bijbehorende eindheffing betalen. Deze afrekening mag onder voorwaarden ook op concernniveau gebeuren. Onlangs publiceerde Forum Salaris een geactualiseerde handreiking over de concernregeling.

Elke werkgever moet de eventueel verschuldigde eindheffing werkkostenregeling (WKR) berekenen. Als een onderneming deel uitmaakt van een concern, mag de afrekening van de eindheffing onder voorwaarden ook op concernniveau gebeuren. Het is echter geen verplichting. Jaarlijks kan een onderneming ervoor kiezen, uiterlijk bij de aangifte over het tweede aangiftetijdvak van het volgende kalenderjaar. En let op, de concernregeling is alleen toe te passen als alle concernonderdelen het hele kalenderjaar een concern vormen. In de geactualiseerde handreiking van Forum Salaris is beschreven hoe de concernregeling werkt en wanneer deze mag worden toegepast.

Voordelen afwegen tegen nadelen

Afrekenen op concernniveau kan voordelig zijn, omdat dan bijvoorbeeld de vrije ruimte van alle concernonderdelen kan worden benut voor het aanwijzen van vergoedingen en verstrekkingen als eindheffingsloon ten laste van de vrije ruimte. Maar het kan ook nadelig uitpakken, omdat dan het verhoogde percentage van de vrije ruimte over de eerste € 400.000 aan fiscale loonsom slechts één keer kan worden benut. Die wordt dan namelijk voor het concern collectief berekend, en niet voor elke concernwerkgever apart.

Wanneer is er sprake van een concern?

Om de concernregeling te mogen toepassen, moet er sprake zijn van een concern. Een onderneming maakt deel uit van een concern in één van deze situaties:

  • De onderneming heeft een belang – zoals aandelen of winstbewijzen – van minstens 95% in de andere werkgever.
  • De andere werkgever heeft een belang van minstens 95% in de onderneming.
  • Een derde heeft een belang van minstens 95% in de onderneming en heeft dat ook in de andere werkgever. De derde hoeft geen werkgever te zijn. Het kan ook een natuurlijk persoon zijn.

Hierbij is het goed om te weten dat het bij de grootte van het belang gaat om het nominaal gestorte kapitaal. Bijvoorbeeld de stemrechtverhouding kan buiten beschouwing blijven.