U bent hier

Onderneming & Personeel
Vaak fouten bij oproepovereenkomst in de loonaangifte

Vaak fouten bij oproepovereenkomst in de loonaangifte

Het komt volgens de Belastingdienst vaak voor dat een oproepovereenkomst onjuist wordt verwerkt in de aangifte loonheffingen, zelfs duizenden keren per maand. Dat leidt ertoe dat werkgevers foutmeldingen ontvangen en correcties moeten indienen. Dan is het goed om te weten dat er een handreiking over dit onderwerp is.

Bij het invullen van de aangifte loonheffingen kan een werkgever de foutmelding L2202 ontvangen bij onjuiste verwerking van een oproepovereenkomst. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de ‘Indicatie oproepovereenkomst’ ingevuld wordt met ‘Nee’ of leeggelaten wordt, terwijl het ‘Aantal contracturen per week’ 0 (nul) is. Onlangs zette de Belastingdienst op een rijtje hoe vaak deze foutmelding voorkwam in de laatste maanden van 2024: 3.475 keer in november en zelfs 4.144 keer in december.

Juiste contractindicatie in de aangifte loonheffingen

Voor werkgevers en werknemers is het echter belangrijk dat de gegevens in de aangifte loonheffingen kloppen. De gegevens worden immers gebruikt door UWV voor de polisadministratie. Als er een onjuiste contractindicatie in de loonaangifte staat, heeft dit voor werknemers mogelijk gevolgen voor het aanvragen van uitkeringen en voor werkgevers voor het aanvragen van subsidies en de afdracht van verschillende premies.
Het is voor een werkgever dus zaak om – naast alle andere gegevens – een oproepovereenkomst op de juiste manier in de aangifte loonheffingen te verwerken. Geeft de werkgever toch een verkeerde contractindicatie aan in de aangifte? Dan is een correctie mogelijk, maar het is beter om fouten te voorkomen. Daar komt de handreiking van de Belastingdienst in beeld.

Handreiking van de Belastingdienst

In de handreiking staat alle informatie die nodig is om een oproepovereenkomst juist in de aangifte loonheffingen te verwerken. Zo staat in het document bijvoorbeeld wanneer precies sprake is van een oproepovereenkomst en komen de verschillende belangrijke rubrieken en codes uit de loonaangifte aan bod, zoals de rubriek ‘Aantal contracturen per week’.
In deze rubriek vult de werkgever het aantal uren in dat de werknemer en hij zijn overeengekomen. Als in de arbeidsovereenkomst van de werknemer geen vast aantal uren staat, zoals het geval is bij een oproepkracht, vult de werkgever hier 0 (nul) in. Het maakt hierbij niet uit of sprake is van stukloon, een nulurencontract of een min-maxcontract. Dus ook een min-maxcontract met bijvoorbeeld 24-32 uur geldt in de aangifte als oproepovereenkomst.