BTW-aangifte echt niet te vroeg indienen!
De Belastingdienst waarschuwt dat BTW-ondernemers hun aangifte niet te vroeg moeten indienen. Als zij de aangifte namelijk voor de 24e van de maand waarin het tijdvak eindigt indienen wijst de fiscus de aangifte af en krijgt de ondernemer een foutbericht. De BTW-ondernemer moet dan opnieuw een aangifte indienen vanaf de 24e van de maand waarin het tijdvak eindigt. Advies is dus na de 24e de aangifte pas in te dienen!
Het te laat indienen van de aangifte BTW kan leiden tot een boete, een BTW-ondernemer die echter een aangifte te vroeg indient krijgt weliswaar niet te maken met een boete maar ontvangt wel een foutmelding waardoor de aangifte opnieuw moet worden ingediend (ook een beetje een straf). Maar wat is dan te vroeg?
Afwijzing BTW-aangifte bij te vroege indiening
Als een BTW-ondernemer de aangifte voor de 24e van de maand waarin het tijdvak eindigt al indient, kan de Belastingdienst deze aangifte niet automatisch verwerken. Voor de aangifte over het 2e kwartaal is dit dan 24 juni en voor de aangifte voor het 3e kwartaal 24 september. Stelt de Belastingdienst vast dat de aangifte is ingezonden vóór de 24e van de maand waarin het tijdvak eindigt, dan wordt de BTW-aangifte afgewezen. Vervolgens stuurt de Belastingdienst een foutbericht naar de indiener van de aangifte. De indiener ontvangt dan dus geen ontvangstbevestiging en de aangifte is dan formeel niet in ontvangst genomen door de Belastingdienst. Er moet dan opnieuw een aangifte worden ingediend vanaf de 24e van de maand waarin het tijdvak eindigt. Om dit te voorkomen moet een BTW-ondernemer dus de aangifte BTW pas vanaf de 24e waarin het tijdvak eindigt versturen.