De gevolgen van ‘AI everywhere’ op de werkvloer
AI (artificial intelligence) verandert in rap tempo de manier waarop we werken en leven. Deze ontwikkeling wordt soms ook wel ‘AI everywhere’ genoemd. Wat merken organisaties hiervan op de werkvloer? En hoe kunnen werkgevers zich erop voorbereiden?
Organisaties moeten zich realiseren dat werknemers de komst van AI onheilspellend kunnen vinden. Wanneer AI voor steeds meer taken wordt ingezet, kunnen werknemers moeite hebben om hun waarde binnen de organisatie te blijven definiëren. Ook kunnen ze angstig zijn voor ontslag. Maar mensen zijn – en blijven – onmisbaar. Communiceer dit regelmatig, zodat werknemers zich gewaardeerd blijven voelen en zich comfortabel voelen met de nieuwe rol die ze binnen de organisatie innemen. Hiervoor zijn wel andere vaardigheden nodig, dus werkgevers moeten hierin investeren. Denk aan het aanmoedigen van werknemers om AI-toepassingen in hun eigen tempo uit te proberen of het vrijmaken van budget voor trainingen. Zo leren medewerkers niet alleen om AI als een hulpmiddel te gebruiken (artikel), maar vooral hoe het de organisatie op strategisch niveau vooruit kan helpen.
Vermogen om inzichten uit data te halen
Bij de nieuwe vaardigheden is er vooral een verschuiving van operationele werkzaamheden naar inzichtelijke vaardigheden. Zo was het vermogen om snel en efficiënt taken onder de knie te krijgen eerder de sleutel tot een hoge waardering binnen het bedrijfsleven. Maar wanneer AI deze taken overneemt, zal dat in de toekomst geen onderscheidende factor meer zijn. Het vermogen om snel inzichten uit data te halen of om kansen voor innovatie te spotten, zal dan juist de aandacht van managers trekken.
AI-dirigenten nodig
Naast de werknemers heeft ook AI zelf begeleiding nodig. Naarmate het breder in organisaties wordt ingezet, ontstaat de behoefte aan AI-dirigenten die over de inzet van AI adviseren, risicofactoren in kaart brengen en de grootschalige uitrol van AI zullen coördineren. Zo kan AI worden gemonitord en op een goede, behulpzame en ethische wijze worden gebruikt. De functie van AI-dirigent is nu al aan te raden, maar wordt door de snelle ontwikkeling in AI in de toekomst onmisbaar. Zo wordt AI binnen één jaar mogelijk al ingezet om klantgedrag te voorspellen of het wervingsproces te verbeteren, binnen vijf jaar zal het uitgroeien tot een hulpmiddel dat strategieën voor bijvoorbeeld maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) (artikel) of het dynamisch optimaliseren van de toevoerketen kan bedenken én uitvoeren.
Digitale transformatie
Zolang alle werknemers actief werken met en toezicht houden op de AI-systemen, wordt dat in de toekomst de sleutel tot concurrentievoordeel. Organisaties die huiverig blijven om AI in te zetten, zullen achterblijven in de digitale transformatie (artikel) en zo achterlopen op hun concurrenten.
Dit nieuwsartikel is geschreven door Claus Jepsen, chief product & technology officer bij Unit4