U bent hier

Onderneming & Personeel
Toxpoli voor aandoeningen door gevaarlijke stoffen

Toxpoli voor aandoeningen door gevaarlijke stoffen

Nog steeds overlijden in Nederland zo’n 3.000 mensen vroegtijdig door blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk. Het Nederlands Kenniscentrum Arbeid en Longaandoeningen (NKAL) opent een Toxpoli voor aandoeningen als gevolg van werken met gevaarlijke stoffen.

In Nederland overlijden jaarlijks ongeveer 4.100 mensen door beroepsziektes, waarvan bijna 3.000 door blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Het aantal geschatte beroepsziektes door blootstelling aan schadelijke stoffen bedraagt meer dan 14.000 per jaar. Niet elke aandoening wordt herkend als een beroepsziekte door werken met gevaarlijke stoffen. Dat komt onder meer door een gebrek aan specifieke kennis, de soms lange tijd die er zit tussen de blootstelling en het ontstaan van de klachten en onvoldoende aandacht voor de risico's op de werkvloer. Met een toxpoli gespecialiseerd in aandoeningen door gevaarlijke stoffen, wil het Nederlands Kenniscentrum Arbeid en Longaandoeningen (NKAL) werknemers en werkgevers beter ondersteunen. Het NKAL heeft al een polikliniek speciaal voor werk en longaandoeningen.

Advies voor behandeling en preventie

De Toxpoli richt zich op lever-, nier- en bloedaandoeningen die door het werken met gevaarlijke stoffen kunnen ontstaan. De bedrijfsarts kan werknemers doorverwijzen naar de Toxpoli. Een interdisciplinair team met een internist, arts-klinisch arbeidsgeneeskundige/toxicoloog en arbeidshygiënist, doet onderzoek en diagnostiek. Als het nodig is, werken ze samen met andere medisch specialisten of deskundigen. Werknemers krijgen ook adviezen voor behandeling en preventie. Wordt een beroepsziekte vastgesteld (artikel), dan kijkt het team samen met werknemer en werkgever naar maatregelen om verdere gezondheidsrisico’s te beperken. Dit draagt ook bij aan betere arbeidsomstandigheden en helpt voorkomen dat meer werknemers ziek worden van werken met gevaarlijke stoffen.