U bent hier

Onderneming & Administratie
Geen dividendbelasting terug als dividendvordering is verjaard

Geen dividendbelasting terug als dividendvordering is verjaard

Als een aandeelhouder dividend na 5 jaar nog niet heeft opgeëist, verjaart deze dividendvordering volgens de wet. Maar die verjaring betekent niet dat de uitkerende onderneming de eerder afgedragen dividendbelasting ook terugkrijgt, blijkt uit het standpunt van een kennisgroep van de Belastingdienst.

De bevoegdheid om dividend uit te keren ligt bij de algemene vergadering van een onderneming, en dat besluit moet daarna worden goedgekeurd door het bestuur. Hiervoor gelden een aantal regels, zoals de uitkeringstoets (checklist). De dividenduitkering mag de financiën van de onderneming namelijk niet onredelijk veel onder druk zetten. Bij de uitkering moet de onderneming vervolgens 15% dividendbelasting (infographic) inhouden. De uitkerende onderneming moet ook aangifte doen voor de dividendbelasting en de belasting afdragen. Als de aandeelhouder die het dividend ontvangt een bv is, kan die de dividendbelasting weer verrekenen in de vennootschapsbelasting. Tenminste, als de bv winst heeft gemaakt.

Oordeel kennisgroep over dividendbelasting

Als het ter beschikking gestelde dividend 5 jaar na het dividendbesluit nog niet is verzilverd, verjaart de dividendvordering. Over een praktijkvoorbeeld met die verjaringstermijn heeft een kennisgroep van de Belastingdienst zich nu gebogen. Deze kennisgroepen (verdiepingsartikel) geven een antwoord op een fiscale vraag, en aan dat standpunt zijn inspecteurs daarna gebonden. In de casus gaat het om een onderneming die dividend ter beschikking heeft gesteld, en over dat bedrag ook dividendbelasting ingehouden en afgedragen. Eén van de aandeelhouders eist het dividend niet op, en na 5 jaar is die vordering verjaard.

Let op de verjaringstermijn

De vraag is of de onderneming door de verjaring ook recht heeft op een teruggave van de afgedragen dividendbelasting. De kennisgroep vindt van niet. De dividenbelasting wordt ingehouden op het moment dat het dividend ter beschikking is gesteld. Dat het dividend niet wordt opgeëist maakt daarbij geen verschil, het dividend is wel degelijk ter beschikking gesteld. Er is volgens de kennisgroep dan ook geen recht op teruggave, want de dividendbelasting is eerder terecht afgedragen.
Hoewel een belastingteruggaaf er dus niet in zit, zet dit standpunt wel weer de spotlight op de verjaringstermijn. Let als aandeelhouder dus op dat je een dividendvordering binnen 5 jaar opeist, anders vervalt de uitkering in principe. 

Verjaard dividend alsnog uitkeren

Door de verjaring valt een dividendbedrag vrij, maar dat geldt dan weer niet als (belastbare) winst voor de onderneming, aldus de kennisgroep. Dat volgt uit eerdere arresten van de Hoge Raad. Wel verhoogt de vrijval het zogeheten fiscaal erkende kapitaal (het door aandeelhouders ingebrachte kapitaal) van de onderneming. Als een onderneming besluit om het niet-opgeëiste dividend alsnog uit te keren aan de andere aandeelhouders, moet daarover mogelijk alsnog dividendbelasting worden ingehouden. Het standpunt van de kennisgroep met meer uitleg is hier te vinden.