U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
AI kan werkdruk van financiële leiders verminderen

AI kan werkdruk van financiële leiders verminderen

De rol van de CFO is de afgelopen jaren flink veranderd. Waar financiële leiders zich traditioneel richtten op cijfers en controle, worden ze nu overspoeld door nieuwe ontwikkelingen: strengere wet- en regelgeving, geopolitieke onzekerheid en een economie die alle kanten op beweegt. CFO’s moeten sneller schakelen en complexere inzichten leveren, terwijl de druk alleen maar toeneemt. Steeds vaker besluiten CFO’s dan ook hun functie neer te leggen of vervroegd met pensioen te gaan.

Uit een recent rapport van Russell Reynolds blijkt dat in 2024 een recordaantal CFO’s opstapte, met name in de technologie- en industriesectoren. In de Financial Times Stock Exchange Index (de FTSE 100), de belangrijkste graadmeter van de effectenbeurs in Londen, is een trend van vervroegd pensioen bij deze ondernemingen te zien, waarschijnlijk als gevolg van de stijgende werkdruk en verkeerde technologiekeuzes. Naar verwachting neemt die druk alleen maar toe omdat verantwoordelijkheden van CFO's de laatste vijf jaar met wel 82% zijn toegenomen, zo blijkt ook uit onderzoek van Egon Zehnder. Duurzaam ondernemen/ ESG (55%), fusies en overnames (44%), strategie (38%) en risicobeheer (36%) beheersen de dagelijkse taken van de CFO. Dat biedt kansen, maar alleen als CFO’s de tijd hebben om zich daadwerkelijk op strategische taken te focussen.

Artificial intelligence (AI) kan CFO's ontlasten

Veel ondernemingen zien technologie als dé manier om CFO’s te ontlasten, maar implementatie gaat niet altijd zoals gehoopt. AI staat natuurlijk volop in de belangstelling, maar dat leidt er ook toe dat financials door de bomen het bos niet meer zien door al zo veel beschikbare tools. Een AI-tool kan er op papier fantastisch uitzien, maar als het maanden duurt voordat een financieel team ermee overweg kan, schiet het zijn doel voorbij. Dus welke tools maken processen echt slimmer en zijn een investering waard? De focus moet daarom liggen op intuïtieve technologieën: tools die vanaf dag één waarde toevoegen zonder ingewikkelde trainingstrajecten. Dergelijke oplossingen kunnen rapportages stroomlijnen, besluitvorming versnellen en fouten minimaliseren, zodat financiële leiders zich weer kunnen richten op strategie en groei. Toch wordt de kracht van AI nog niet breed erkend in de financiële sector. Uit onderzoek van Deloitte blijkt dat slechts 9 procent van de financiële teams momenteel gebruikmaakt van Generatieve AI. Terwijl juist deze technologie de potentie heeft om grote hoeveelheden data snel en accuraat te verwerken, wat CFO’s direct helpt bij hun steeds complexere taken.

Drie basisvragen die beantwoord moeten worden bij investeren in AI

Om CFO’s in staat te stellen de uitdagingen van 2025 en verder aan te gaan, is een technologiegedreven werkcultuur cruciaal. AI-tools die financiële processen automatiseren, rapportages vereenvoudigen en real-time inzichten leveren, kunnen CFO’s bevrijden van tijdrovende, handmatige taken.  Wel is het nodig dat er drie basisvragen beantwoord moeten worden voordat lukraak wordt overgestapt op AI-tools:

  1. Lost de technologie écht het probleem op? Of creëert het alleen maar meer werk? Let hierbij op de implementatietijd en trainingsmethodiek. Voorkom te allen tijde dat het leidt tot extra complexitieit.
  2. Kan deze tool omgaan met de complexiteit van financiële consolidatie en compliance? De onderzoeken laten zien dat CFO’s om moeten gaan met steeds strengere regelgeving en het leveren van foutloze rapportages. Een tool die automatische consolidatie en compliance-oplossingen biedt, neemt veel handmatig werk over.
  3. Integreert de oplossing naadloos met de huidige systemen? Veel finance-tools werken in silo’s, waardoor data gefragmenteerd raakt. Kan de oplossing eenvoudig koppelen met het ERP- en/of boekhoudsysteem zonder eventueel maatwerk?

Pas als de antwoorden op deze vragen in kaart zijn gebracht en positief uitpakken, kunnen ondernemingen gaan investeren in intuïtieve en innovatieve technologieën. Daarmee maken ze hun financiële teams wendbaarder, slimmer en efficiënter. Dat kan de werkdruk verlagen en CFO's behouden op hun broodnodige posities.

Dit nieuwsartikel is geschreven door Elias Apel, CEO van Lucanet.