Actiepunten als debiteuren failliet gaan
Het kan zomaar gebeuren dat enkele klanten van je organisatie hun facturen niet meer kunnen betalen. Bijna dagelijks berichten de media over bekende partijen die failliet gaan. Maar ook kleinere organisaties moeten hun deuren sluiten en al deze faillissementen hebben weer hun weerslag op de financiële gezondheid van de organisaties die nog wel overeind blijven. Goed debiteurenbeheer is dan belangrijk. Flanderijn liet een onderzoek uitvoeren onder 516 finance professionals die betrokken zijn bij debiteurenbeheer.
Meer dan de helft van de finance professionals (56%) geeft aan dat zijn organisatie niet verzekerd is tegen faillissementen bij opdrachtgevers. Dat blijkt uit onderzoek van incasso- en gerechtsdeurwaardersorganisatie door PanelWizard in opdracht van Flanderijn, onder 516 finance professionals die betrokken zijn bij debiteurenbeheer. Het gebrek aan verzekering maakt echter niet dat bedrijven helemaal niet bezig zijn met de financiële gezondheid van hun klanten. 27% van de finance professionals neemt namelijk direct afscheid van klanten tegen wie een incassoprocedure gestart is. Niet alle organisaties nemen echter zo'n rigoureuze stap wanneer een debiteur een incassotraject moet doorlopen. 44% van de finance professionals gunt die organisaties een tweede kans: bij hen mogen klanten die een incassoprocedure succesvol doorlopen hebben opnieuw op factuurbasis kopen.
Het voorkomen van incassoprocedures met verschillende maatregelen
Maar het liefst voorkomen bedrijven natuurlijk incassoprocedures. Daarvoor nemen zij verschillende maatregelen. Zo hanteren twee op de vijf finance professionals bij grotere orders een ander debiteurenproces dan bij kleinere orders, zoals betaling in fases. Nog eens een derde (31%) stelt dat er bij zijn organisatie andere betalingscondities gelden voor organisaties die niet in Nederland zijn gevestigd. Bij kleine bedragen is het risico van omvallen niet zo snel aan de orde, maar als één of twee grote debiteuren ineens niet meer kunnen betalen, kan een faillissement van de debiteur grote gevolgen hebben. Organisaties blijven immers met onbetaalde rekeningen achter voor producten of diensten die zij vaak al wel geleverd hebben. Je debiteurenbeleid op orde hebben is dus belangrijker dan ooit. Simpele eerste stappen zoals het nalopen en eventueel bijstellen van de huidige betaalcondities kunnen dan al een verschil maken. Ook is het zinvol om bij betalingsachterstanden direct de reden daarachter te achterhalen bij de klant.
Ook een kredietverzekering zou een passende maatregel kunnen zijn
Voor de langere termijn is het goed om na te gaan of je organisatie baat heeft bij een debiteurenverzekering, ook wel kredietverzekering genoemd. Voor iedereen die goederen of diensten op rekening levert aan zakelijke klanten biedt een kredietverzekering zekerheid. Bij een kredietverzekering betaalt de organisatie een premie over de omzet. Als een klant de factuur niet kan betalen, krijgt de organisatie het geld uitbetaald van de verzekeringsmaatschappij. Verzekeraars stellen tegenover het uitkeren van de vordering dat je organisatie uitblinkt in goed debiteurenbeleid. Het is alleen mogelijk om een kredietverzekering af te sluiten als je levert aan zakelijke klanten. Kredietverzekeraars kunnen je organisatie ook op een andere manier ondersteunen. Menig kredietverzekeraar verzamelt namelijk gegevens van wanbetalers. Als je goederen of diensten wilt leveren, is het verstandig bij de kredietverzekeraar na te gaan hoe een klant zich gedraagt. Soms geven kredietverzekeraars ratings van kredietwaardigheid. Een kredietverzekeraar kan je mogelijk ook ondersteuning bieden bij het opzetten van een incassotraject bij klanten die de neiging hebben om structureel te laat te betalen.
Dit bericht is totstandgekomen met medewerking van Flanderijn.