Gehoorschade: niet te genezen, wel te voorkomen
Lawaai op het werk kan onomkeerbare gehoorschade veroorzaken. Met andere woorden: eenmaal beschadigd, is er geen kans op genezing. Een van de gevolgen van hard geluid kan tinnitus zijn. Ook dat gaat niet over. Inzetten op preventie is dus essentieel.
Slechthorendheid ontstaat door harde geluiden die het gehoor beschadigen. Gehoorschade treedt vaak geleidelijk op; de eerste signalen zijn tijdelijk gehoorverlies en oorsuizingen. Dit laatste wordt ook wel tinnitus genoemd, een gehooraandoening die in elke fase van slechthorendheid kan voorkomen. Ongeveer twee miljoen Nederlanders hebben last van deze aandoening. Dat gehoorschade onomkeerbaar is, maakt de preventie ervan nog urgenter. De werkgever moet allereerst alert zijn op de risico’s. Hij moet in kaart brengen of de toegestane grenswaarden voor schadelijk geluid (artikel) overschreden worden. Een arbeidshygiënist kan helpen met een geluidsmeting.
Nieuwe richtlijn behandeling tinnitus
Werknemers met tinnitus horen geluiden die anderen niet horen. Oorsuizen komt ook voor zonder dat er sprake is van gehoorverlies. Voor tinnitus is niet één oorzaak aan te wijzen. Dat maakt preventie lastig, want tenzij tinnitus optreedt na een harde knal, kan het ontstaan een proces van jaren zijn. Onvoldoende maatregelen bij een (eerdere) werkgever of geen gebruik maken van persoonlijke beschermingsmiddelen kan bijvoorbeeld leiden tot tinnitus. Eind vorig jaar zijn de richtlijnen voor de behandeling van tinnitus aangepast. Er wordt ingezet op drie maatregelen: voorlichting en begeleiding door een expert, gebruik van hoortoestellen bij gehoorverlies en cognitieve gedragstherapie. Acceptatie van de aandoening en er anders mee omgaan maakt de klacht draaglijker.