U bent hier

Onderneming & Administratie
Minder administratieve lasten voor ondernemers?

Minder administratieve lasten voor ondernemers?

Voor veel ondernemers is de administratieve rompslomp een van de grootste kopzorgen van het ondernemerschap. De Europese Commissie wil dat deze regeldruk in de komende jaren met minimaal een kwart vermindert; voor middelgrote bedrijven ligt de doelstelling zelfs op 35%.

Regeldruk, zoals administratieve kosten en rapportageverplichtingen, kan innovatie en de concurrentiepositie van een onderneming de das omdoen. Een vereenvoudiging van die regels en administratieve lasten helpt ondernemingen in Europa efficiënter te werken en versterkt tegelijkertijd de Europese economie. Het streven van de Europese Commissie is dan ook om die regeldruk met 25% te verminderen de komende tijd. Volgens berekeningen van de EC kan een reductie van 25% jaarlijks een besparing van € 37,5 miljard opleveren. De vermindering van de regeldruk maakt deel uit van het werkprogramma voor 2025, waarin de EC onder andere uiteen heeft gezet welke beleidsvoorstellen de komende maanden worden gepresenteerd.

Stroomlijnen van duurzaamheidsregels

Een van de speerpunten van de administratieve verlichting is het zogenoemde ‘Omnibus’-vereenvoudigingspakket. Dit initiatief moet bestaande duurzaamheidsrichtlijnen stroomlijnen en waar nodig aanpassen. Het gaat hierbij onder meer om zaken als de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), de EU Taxonomy en de richtlijn voor zorgvuldigheidsverplichtingen (CSDDD) (tool). De verwachting is dat de Commissie dit pakket eind februari presenteert. Verder moeten initiatieven als de Industrial Decarbonisation Accelerator Act zorgen voor een soepeler proces bij het verlenen van vergunningen en andere juridische vereisten.

Snellere en duidelijkere regelgeving

Ook wordt gewerkt aan een nieuwe definitie van ‘kleine mid-caps’. Dit zou de regeldruk voor het mkb flink moeten verminderen en groeikansen bevorderen. Volgens de Commissie moeten wet- en regelgeving uiteindelijk niet alleen sneller tot stand komen, maar ook duidelijker en makkelijker uitvoerbaar worden. Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Economie en Vereenvoudiging) stelt dat dit zou kunnen leiden tot 'ongekende vereenvoudiging om kansen, innovatie en groei te ontketenen'.