U bent hier

Onderneming & Personeel
Regeling tegemoetkoming beroepsziekten verbeterd

Regeling tegemoetkoming beroepsziekten verbeterd

De Regeling tegemoetkoming stoffengerelateerde beroepsziekten (TSB) is minder succesvol dan verwacht. Er worden minder aanvragen ingediend dan gedacht en er worden meer aanvragen afgekeurd dan was voorzien. De minister van SZW komt met verbetermaatregelen.

Vorig jaar heeft de minister van SZW de regeling Tegemoetkoming Stoffengerelateerde Beroepsziekten (TSB) geëvalueerd. De conclusie was dat de regeling tegemoetkoming berioepsziekten nog geen succes is. De regeling is op 1 januari 2023 ingegaan en biedt slachtoffers van ernstige beroepsziekten door blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk een snellere erkenning. Slachtoffers ontvangen bovendien alvast een financiële compensatie voor de schade die ze lijden. Voor de evaluatie zijn onder meer de aanvragen geanalyseerd. Staatsecretaris Nobel van SZW heeft nu in een kamerbrief concrete maatregelen voor verbetering voorgesteld. Die moeten zorgen voor meer kansrijke aanvragen en verhoging van het aantal toekenningen.

Maatregelen voor verbetering

Een van de maatregelen is gerichtere communicatie. Daarmee moeten de juiste doelgroepen bereikt worden zodat ze een aanvraag kunnen doen. De website van het Instituut Slachtoffers Beroepsziekten door Gevaarlijke stoffen (ISBG) is geactualiseerd. Slachtoffers kunnen via een checklist snel en eenvoudig zien of ze in aanmerking komen voor de regeling. Ook zijn de protocollen voor de beoordeling van de aanvragen aangepast. Dit moet de kans op een succesvolle aanvraag vergroten. De belangrijkste aanpassingen zijn:

  • Als een beroepsziekte op de lijst van de regeling door een bevoegde medicus is vastgesteld, hoeft deze diagnose niet worden overgedaan vóór de aanvraag wordt behandeld.
  • Bij asbest wordt rekening gehouden met individuele verschillen in blootstelling op de werkvloer, tussen mensen met hetzelfde beroep.
  • De deskundigen krijgen meer ruimte om een afweging te maken op basis van hun expertise en ervaring. Bijvoorbeeld bij onzekerheid over de beschikbare gegevens.

De bijgestelde protocollen treden per 1 juli 2025 in werking.