U bent hier

Onderneming & Administratie
Dien voor 26 februari de suppletieaangifte in!

Dien voor 26 februari de suppletieaangifte in!

BTW-ondernemers die een fout hebben ontdekt in hun BTW-aangiftes over 2024 hebben nog tot 26 februari 2025 om een BTW-suppletie in te dienen en een vergrijpboete te voorkomen. Er geldt namelijk een uiterste termijn van 8 weken sinds 2025.

Een BTW-ondernemer die erachter komt dat er te weinig BTW is aangegeven en afgedragen aan de Belastingdienst, is verplicht dit te corrigeren met een BTW-suppletie (artikel). Tot en met 2024 moest dit zo spoedig mogelijk gedaan worden nadat er geconstateerd was dat er te weinig BTW was aangegeven en afgedragen. Vanaf 2025 moet dit echter binnen acht weken na deze constatering gedaan worden. ‘Zo spoedig mogelijk’ kent dus vanaf 2025 een uiterste termijn van 8 weken! Er geldt overgangsrecht voor ondernemers die vóór 1 januari 2025 al ontdekt hebben dat ze een BTW-suppletie moeten doen. Voor hen start op 1 januari 2025 de termijn van 8 weken. Zij moeten dus vóór 26 februari 2025 een BTW-suppletie hebben ingediend.

Een vergrijpboete krijgen van de Belastingdienst

De Belastingdienst kan een vergrijpboete opleggen van maximaal 100% van het bedrag van de niet (op tijd) ingediende BTW-suppletie als hij kan aantonen dat er sprake is van opzet of grove schuld.. Bedragen lager dan € 1.000 hoeft de BTW-ondernemer niet met een BTW-suppletie te corrigeren. Deze correctie mag mee in de eerstvolgende BTW-aangifte. De Belastingdienst legt dan ook geen vergrijpboete op.

Belastingrente vanaf 1 april verschuldigd

De fiscus berekent belastingrente als de BTW-suppletie leidt tot een te betalen bedrag. Een ondernemer die over 2024 een suppleteaangifte indient, kan die belastingrente voorkomen door vóór 1 april 2025 de BTW-suppletie in te dienen. Dan berekent de Belastingdienst geen belastingrente.

Let op! De datum van 1 april 2025 is dus niet alleen meer van belang bij het indienen van de suppletieaangifte. De achtwekentermijn moet de ondernemer ook in de gaten houden als hij eerder constateert dat er te weinig BTW is afgedragen om een boete te voorkomen.