U bent hier

OR & Medezeggenschap
Bij WIA-beoordeling geen voorrang meer voor 62-minners

Bij WIA-beoordeling geen voorrang meer voor 62-minners

Het beleid gold pas sinds kort, maar wordt nu al stopgezet: de ‘tijdelijke prioritering’ bij WIA-beoordelingen waarbij UWV mensen met een leeftijd onder de 62 jaar met voorrang beoordeelt. Per 1 januari 2025 eindigde ook al de 60-plusmaatregel.

UWV kampt met forse achterstanden bij de sociaal-medische beoordelingen. Die beoordelingen zijn nodig om vast te stellen of (ex-)werknemers recht hebben op een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Het aantal aanvragen voor een WIA-claimbeoordeling loopt op, en aansluitend ook de wachttijden. Om de achterstanden terug te dringen, heeft UWV meer capaciteit nodig. Maar het lukt al jaren niet om die capaciteit op orde te krijgen, mede door een groot tekort aan verzekeringsartsen. De uitkeringsinstantie wil de wachttijd beperken tot maximaal zes maanden en is doorlopend met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in gesprek over maatregelen.

Vraagtekens over maatregel voor 62-plussers

In januari startte UWV voor de WIA-beoordelingen met een tijdelijke prioritering, waarbij mensen met meer arbeidsmarktperspectief en grotere re-integratiekans binnen een halfjaar zouden worden beoordeeld. Dit werd vertaald naar een beleid waarin de leeftijdscategorie van 62 jaar en ouder geen voorrang kreeg. UWV meldt nu op haar site dat dit beleid tot vragen en onduidelijkheden heeft geleid en daarom wordt stopgezet. Gisteren zijn er ook Kamervragen over gesteld. De verwachting is wel dat de wachttijden de komende tijd verder oplopen als iedereen op dezelfde manier wordt beoordeeld en dus blijft UWV zoeken naar structurele en tijdelijke oplossingen.
UWV neemt contact op met wachtenden om alvast re-integratiebegeleiding en een voorschot op de uitkering aan te bieden. Dit voorschot hoeft niet te worden terugbetaald na de WIA-beoordeling.

Geen vereenvoudigde WIA-beoordeling meer

Vorig jaar golden een tijdelijke overwerkregeling voor verzekeringsartsen en de ‘buitenwettelijke 60-plusmaatregel’. Die 60-plusmaatregel hield in dat werknemers na twee jaar van ziekte samen met hun werkgever konden kiezen voor een vereenvoudigde WIA-beoordeling. Volgens UWV konden hierdoor zo’n 10.000 mensen in 2024 eerder duidelijkheid over hun uitkering krijgen en liepen de beoordelingsachterstanden terug. Minister Van Hijum van SZW concludeerde echter dat de regeling geen structurele oplossing kon zijn. Per 1 januari 2025 kwam de regeling ten einde, al is er nog een uitloop van werknemers die vóór 2025 104 weken arbeidsongeschikt waren.