U bent hier

Onderneming & Arbo
Stillegging gevaarlijk werk door Arbeidsinspectie

Stillegging gevaarlijk werk door Arbeidsinspectie

Als bij werkzaamheden een onveilige situatie ontstaat die acuut gevaar oplevert voor werknemers, kan de Arbeidsinspectie het werk stilleggen. Dit gebeurde onlangs bij een dakdekkersbedrijf omdat de eigenaar meerdere waarschuwingen had genegeerd.

Vallen van een hoogte staat in de top vijf van arbeidsongevallen met ernstige gevolgen. Het kan de gezondheid van werknemers in gevaar brengen. De werkgever moet daarom maatregelen nemen om werknemers te beschermen en het risico van vallen wegnemen. De Nederlandse Arbeidsinspectie legde onlangs het werk bij een dakdekkersbedrijf uit Lelystad onmiddellijk stil vanwege dreigend valgevaar. Het bedrijf mag een maand lang geen werkzaamheden op hoogte meer uitvoeren, omdat de werkgever meerdere malen in de fout is gegaan. De werkgever heeft na de geconstateerde tekortkomingen geen afdoende maatregelen genomen om de veiligheid te verbeteren. Op één van de locaties werd gewerkt op 9 meter hoogte. Naast de stillegging heeft de Arbeidsinspectie een boete opgelegd van 10.800 euro.

Stillegging bij acuut gevaarlijke situaties

Arbeidsongevallen die komen door vallen van een hoogte hebben vaak ernstig letsel tot gevolg. Ruim een derde van de afgesloten ongevalsonderzoeken van de Arbeidsinspectie in 2023 betrof vallen (35%). Het komt het vaakst voor in de bouw. De Arbeidsinspectie heeft in deze zaak het werk direct stilgelegd om te voorkomen dat de werkgever weer in gebreke zou blijven. De sanctie stillegging kan op twee manieren voorkomen:

  • Stillegging van het werk bij acuut gevaarlijke situaties. Zodra de werkgever deze onveilige situatie verhelpt, wordt de stillegging opgeheven. Dit is in feite dus geen sanctie, maar een maatregel om erger te voorkomen.
  • Stillegging van het werk als sanctie: de werkgever moet gedurende een bepaalde periode het werk stilleggen. De Inspectie kan deze sanctie voor maximaal drie maanden opleggen.

In situaties waarin acuut gevaar dreigt voor werknemers, mogen zij ook zelf besluiten het werk te onderbreken. Zij moeten dan wel de werkgever op de hoogte stellen. Die kan maatregelen nemen om de onveilige situatie op te lossen.