U bent hier

Onderneming & Fiscus
Agenda voor fiscaal beleid in 2025

Agenda voor fiscaal beleid in 2025

Wanneer kan het parlement dit jaar wetten en regels op fiscaal gebied verwachten? Dat staat in de voorlopige planning die het ministerie van Financiën heeft gedeeld. Belangrijke agendapunten voor februari zijn in elk geval het wetsvoorstel voor de nieuwe box 3 en de alternatieven voor de geschrapte verhoging van het BTW-tarief op media en cultuur.

De piek aan fiscale plannen ligt uiteraard op de derde dinsdag in september, Prinsjesdag. Dan maakt het kabinet de belastingplannen voor het volgende jaar bekend in de Miljoenennota. Maar ook door het jaar heen staat er genoeg wet- en regelgeving op de rol, zo blijkt uit een nieuw overzicht. In dat document zijn de wetten en beleidsvoornemens opgesomd waarvan het ministerie op dit moment verwacht dat ze dit jaar naar het parlement worden gestuurd. Een kleine greep hieruit.

Werkelijk rendement in box 3

In februari staan al meteen belangwekkende fiscale zaken op de rol. Namelijk: het langverwachte wetsvoorstel voor de nieuwe vormgeving van box 3 van de inkomstenbelasting. Daarbij wordt de heffing op onder meer spaargeld en beleggingen gebaseerd op het werkelijke rendement. Het nieuwe systeem wordt een combinatie van een zogeheten vermogensaanwasbelasting (voor spaargeld en beleggingen) en een vermogenswinstbelasting (onroerend goed en aandelen in start-ups). De Raad van State heeft eerder felle kritiek geuit op dit voorstel, maar het kabinet wil het toch in de huidige vorm doorzetten. Ook wordt nog deze maand een wetsvoorstel verwacht voor een tegenbewijsregeling in box 3. Die regeling heeft dan weer te maken met het rechtsherstel voor gedupeerden van de heffing in box 3. Met een tegenbewijsregeling kunnen gedupeerden nog aantonen dat hun werkelijke rendement lager is dan het rendement waar de fiscus mee rekent.

Alternatieven voor BTW-tariefsverhoging

Een ander heet hangijzer heeft te maken met de BTW. Eigenlijk was het de bedoeling om onder meer cultuur en media per 2026 over te hevelen van het 9%-tarief naar het 21%-tarief. Maar onder druk van het parlement heeft het kabinet toegezegd om  met alternatieven te komen zodat deze tariefsverhoging niet door hoeft te gaan. Dat is een gat van € 1,2 miljard, en de dekking hiervoor moet ook binnen de BTW worden gezocht. Eerder is al gebleken dat het plan om het hoge BTW-tarief op te schroeven van 21% naar 21,4% niet echt de handen op elkaar krijgt. De vraag waar de staatssecretaris van Financiën dan wél mee komt, moet volgens de planning nog deze maand beantwoord worden.
In het licht van de overheidsfinanciën is het ook opnieuw weer interessant hoe de Voorjaarsnota eruitziet, die voor april op de agenda staat. Daarin beziet het kabinet hoe het vaderlandse huishoudboekje ervoor staat, en of er aanvullend beleid nodig is. De afgelopen jaren heeft de Voorjaarsnota geregeld voor aanzienlijke koerswijzigingen gezorgd. 

Ambtshalve teruggaaf, crypto en UBO-registers

Hieronder puntsgewijs nog enkele andere fiscale en financiële agendapunten voor 2025:

De volledige planningsbrief van het ministerie van Financiën is via deze link te vinden.