U bent hier

OR & Medezeggenschap
Ondernemer gebruikt weinig duurzaamheidsvoorzieningen

Ondernemer gebruikt weinig duurzaamheidsvoorzieningen

Hoewel ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf (mkb) gebruik kunnen maken van een heleboel fiscale maatregelen en subsidies op het gebied van duurzaamheid maken zij hier maar mondjesmaat gebruik van. Dit is een van de uitkomsten van het recente onderzoek dat Rendement Uitgeverij uitvoerde met Motivaction.

Rendement Uitgeverij deed eind 2024 in samenwerking met Motivaction onderzoek (artikel) naar duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), de EU-richtlijn die grote ondernemingen per boekjaar 2024 verplicht om te rapporteren over hun inspanningen op het gebied van mens, milieu en maatschappij. Rendement Uitgeverij wilde specifiek weten of mkb-ondernemingen hun voordeel doen met duurzaamheidsregelingen van de rijksoverheid en zo ja, welke. Het merendeel van de respondenten (61%) heeft aangegeven geen gebruik te maken van fiscale maatregelen en subsidies van de overheid.

Milieuvriendelijke en energiezuinige technieken

Er zijn natuurlijk ook ondernemingen die wel een beroep doen op de voorzieningen van de rijksoverheid. De regelingen die vooral worden gebruikt zijn:

  • de energie-investeringsaftrek (EIA) (17%);
  • de milieu-investeringsaftrek (MIA) (15%);
  • de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) (14%);
  • de Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (Vamil) (10%).

Ondernemingen die duurzaamheidsambities hebben, kunnen profiteren van deze maatregelen. Ondernemingen die gebruik willen maken van bijvoorbeeld de EIA of MIAVamil kunnen daar fiscaal van profiteren. De overheid gaf recent aan voor 2025 voor milieuvriendelijke investeringen € 209 miljoen vrij te maken en voor energiezuinige technieken zelfs € 431 miljoen.

CSRD in nationale wetgeving

De CSRD, die binnen het mkb maar weinig bekendheid geniet, had al op 6 juli 2024 moeten zijn opgenomen in de Nederlandse wetgeving. In januari is de Wet implementatie richtlijn duurzaamheidsrapportering, die daarvoor moet zorgen, doorgestuurd naar de Tweede Kamer voor behandeling. De verwachting is dat de CSRD op korte termijn van kracht zal worden.