U bent hier

OR & Medezeggenschap
OR vaak niet betrokken bij verduurzaming

OR vaak niet betrokken bij verduurzaming

Ruim driekwart van de mkb-bedrijven vindt duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) belangrijk. Veel ondernemers ontplooien ook initiatieven op dit gebied. Dit gebeurt echter lang niet altijd in overleg met de ondernemingsraad (OR), blijkt uit onderzoek dat Rendement Uitgeverij onlangs uitvoerde in samenwerking met Motivaction.

In samenwerking met onder meer Rendement Uitgeverij ondervroeg onderzoeksbureau Motivaction eind 2024 enkele honderden mkb-bedrijven en zzp’ers over duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Dit onderzoek leverde een aantal opvallende conclusies op:

  • Ruim driekwart van de deelnemers geeft aan dat zij duurzaamheid een belangrijk thema vinden.
  • De meeste mkb’ers (80%) hebben minstens één maatregel genomen op het gebied van mens en maatschappij. De meest genoemde maatregelen zijn gelijke beloning, een gedragsprotocol en een klachtenregeling.
  • Ondernemers zien de verwachte hoge kosten en een gebrek aan tijd en kennis als de grootste belemmeringen om hun duurzaamheidsambities te realiseren.
  • Bijna de helft van de mkb’ers is niet op de hoogte van de CSRD-richtlijnen waarmee ze te maken (kunnen) krijgen.
  • Hoewel de OR de nodige bevoegdheden heeft bij de verduurzaming van de organisatie, wordt de medezeggenschap hier in slechts 21% van de ondervraagde bedrijven bij betrokken.

 OR heeft rol bij verduurzaming van de organisatie

De OR speelt een belangrijke rol bij de verduurzaming van de organisatie (verdiepingsartikel). Zo heeft de OR de taak om de zorg voor het milieu binnen de organisatie te bevorderen (artikel 28, lid 4 WOR) en heeft de OR vaak adviesrecht of instemmingsrecht bij de maatregelen die de bestuurder op het gebied van milieuzorg of mvo wil nemen. Dat bijna de helft van de mkb-bedrijven niet bekend is met de CSRD, moet voor de OR een extra drijfveer zijn om bij de bestuurder aandacht te vragen voor dit onderwerp. Mkb-ondernemingen kunnen er namelijk indirect mee te maken krijgen in hun rol als toeleverancier van grote opdrachtgevers.

Over het onderzoek

Het onderzoek van Motivaction is in december 2024 uitgevoerd in het onderzoekspanel van Motivaction (StemPunt), binnen de achterban van MKB Servicedesk en het panel van Panelclix. Naast MKB Servicedesk participeerden Rendement Uitgeverij, Stichting Open en Visma Connect in het onderzoek. De uiteindelijke steekproef bestond uit 404 mkb-ondernemingen en 276 zzp’ers. De vragenlijst telde 18 basisvragen en 16 vragen van deelnemende partijen.

Een uitgebreide versie van dit artikel, met meer informatie over het onderzoek, vind je hier.