U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Slimme digitale systemen voor betere veiligheid en gezondheid

Slimme digitale systemen voor betere veiligheid en gezondheid

Slimme digitale systemen kunnen de veiligheid en gezondheid op het werk helpen verbeteren, maar dan moeten werknemers er wel bij betrokken worden als deze systemen worden ingevoerd. Dit is een van de aanbevelingen uit een rapport van EU-OSHA.

Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk  (EU-OSHA) heeft een beleidsnota gepubliceerd met acht uitgangspunten voor de ontwikkeling van slimme digitale systemen die kunnen bijdragen aan een veiligere en gezondere werkvloer. Het doel is de risico’s te identificeren en te beoordelen, gezondheidsschade te voorkomen of te beperken en de veiligheid op de werkvloer en de gezondheid van de werknemer te bevorderen. Het gaat om systemen die digitale technieken gebruiken om gegevens te verzamelen, zoals sensoren en camera’s. De data worden naar een cloudplatform gestuurd en met behulp van AI en machine learning vertaald in bruikbare informatie voor werkgevers.  

Werknemers betrekken bij invoering nieuwe technologie

Daarnaast kan het gaan om monitoringsystemen die gebruik maken van augmented reality en virtual reality om werknemers in risicovolle sectoren te trainen, of om drones die inspecties uitvoeren op bijvoorbeeld bouwplaatsen en langs het spoor en in de haven. Dit roept vragen op over beveiliging van data en de privacy van werknemers. Daarom wijst EU-OSHA erop dat werknemers er in een vroeg stadium bij betrokken moeten worden als hun werkgever nieuwe monitoringtechnologie invoert. Het gevaar bestaat dat werknemers denken dat hiermee  verantwoordelijkheid voor veiligheid en gezondheid op hen afgeschoven wordt. Ook kunnen ze bang zijn dat de werkgever de data oneigenlijk gebruikt (artikel), bijvoorbeeld om hun prestaties te meten. Dat is dus iets om transparant over te zijn. De beleidsnota is als pdf (Engels) te downloaden van de website van EU-OSHA.