U bent hier

Onderneming & Administratie
Verklaring betalingsgedrag nu online aan te vragen

Verklaring betalingsgedrag nu online aan te vragen

Ondernemers en werkgevers hebben in sommige situaties een zogeheten 'Verklaring betalingsgedrag' nodig van de Belastingdienst. Bijvoorbeeld om het risico op inlenersaansprakelijkheid voor de inlener te verkleinen. Deze verklaring is nu ook digitaal aan te vragen.

Met de 'Verklaring betalingsgedrag' van de fiscus kunnen ondernemers en werkgevers aan anderen laten zien dat zij hun belastingzaakjes op orde hebben. In de verklaring geeft de Belastingdienst aan dat er op naam van de aanvrager geen belastingaanslagen of andere vorderingen van de fiscus openstaan.

Inlenersaansprakelijkheid en ketenaansprakelijkheid

Er zijn verschillende situaties waarbij een ondernemer of werkgever een dergelijke verklaring van de Belastingdienst nodig kan hebben:

  • Verklaring betalingsgedrag inlenersaansprakelijkheid: als een werkgever personeel uitleent aan een derde (de inlener), kan die partij vragen om de verklaring. Daarmee laat de werkgever zien dat er is voldaan aan de aangifte- en betalingsverplichtingen voor het uitgeleende personeel op het gebied van loonheffingen en BTW. 
  • Verklaring betalingsgedrag ketenaansprakelijkheid: als een hoofdaannemer een onderaannemer inschakelt om een deel van zijn werkzaamheden uit te voeren, kan de hoofdaannemer om de verklaring vragen. Daarmee laat de onderaannemer dan zien dat hij voldoet aan de aangifte- en betalingsverplichtingen voor de loonheffingen in verband met het uitgevoerde werk.
  • Verklaring betalingsgedrag nakoming fiscale verplichtingen: met deze verklaring laat een ondernemer zien dat er op diens naam geen belastingschulden of andere vorderingen van de fiscus openstaan. Deze verklaring kan nodig zijn als de ondernemer mee wil doen aan een aanbestedingsprocedure of een vergunning wil aanvragen. Deze verklaring gaat onder meer over loonheffingen, BTW, vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting.

Als er in werkconstructies ketenaansprakelijkheid of inlenersaansprakelijkheid wordt vastgesteld, kan dat nare fiscale gevolgen hebben. Vandaar dat bijvoorbeeld inleners geregeld om een verklaring vragen, om meer zekerheid te hebben dat de fiscale verplichtingen worden nagekomen en de risico's te beperken. Het voert wat ver om de fiscale gevolgen hier uitgebreid uit de doeken te doen, maar meer hierover kun je lezen op de themapagina over inlenersaansprakelijkheid en ketenaansprakelijkheid.

Verklaring digitaal aanvragen

Er zijn dus drie soorten verklaringen, en per situatie is er ook een ander aanvraagformulier nodig. De Belastingdienst verwerkt naar eigen zeggen nu nog 50.000 van dit soort aanvragen via de post. Inmiddels is het dus ook mogelijk om de verklaring digitaal aan te vragen, via het ondernemersportaal van de fiscus. Op dit moment is dit alleen nog mogelijk door in te loggen met DigiD, maar later dit jaar zou dit ook met de digitale sleutel eHerkenning moeten kunnen. Het blijft overigens ook mogelijk om het aanvraagformulier te downloaden en per post op te sturen. De aanvraag is gratis.

Schone verklaring, of onder voorbehoud

Na ontvangst van het formulier gaat de Belastingdienst na of de aanvrager in aanmerking komt voor de verklaring. Zo ja, dan kan de fiscus een 'schone verklaring' of een 'voorbehoudsverklaring' verstrekken. Bij de eerste variant zijn alle belastingzaken op orde. De tweede variant geeft de fiscus af als alle betalingen voldaan zijn, maar de aanvrager nog wel uitstel van betaling heeft (artikel) omdat er bijvoorbeeld een betalingsregeling loopt. Het is overigens ook mogelijk om elk kwartaal een nieuwe verklaring te ontvangen. De Belastingdienst kan de aanvraag onder meer afwijzen als de aanvrager achterloopt met betalingen of geen aangifte heeft gedaan. De fiscus 'streeft ernaar' om binnen één week na ontvangst van het verzoek een besluit te nemen.