Bijzonder Beheer Barometer: faillissementen houden aan
Het aantal faillissementen in Nederland neemt toe sinds 2022. In de vierde editie van PwC's Bijzonder Beheer Barometer geven herstructureringsexperts aan dat dit voorlopig ook zo zal blijven. Dit komt onder andere door openstaande coronaschulden, verouderde bedrijfsmodellen en de kwaliteit van het management.
Het gros van de deelnemers aan de Bijzonder Beheer Barometer (71%) geeft aan dat een verouderd bedrijfsmodel een van de belangrijkste oorzaken is voor de toename van bijzonderbeheerdossiers. Managers zouden meer kunnen inspelen op veranderingen om het tij te keren. Denk hierbij aan ontwikkelingen op het gebied van artificial intelligence (AI), klimaat en nieuwe wet- en regelgeving.
Vooral bijzonderbeheerdossiers in retail en groothandel
Uit het onderzoek komt ook naar voren dat coronaschulden, aanhoudende inflatie, hoge financieringslasten en geopolitieke spanningen veel effect hebben op de financiële stabiliteit van ondernemingen. Volgens het barometerpanel wordt de hoogste instroom van bijzonderbeheerdossiers verwacht in de retail- en groothandelsector (85%), op enige afstand gevolgd door de energie-intensieve industrie (40%). Het expertpanel verwacht ook een toename van bijzonderbeheerdossiers in de volgende sectoren: bouwnijverheid (37%), energie (31%), gezondheids- en welzijnszorg (28%) en de horeca (27%).
Toename van private equity en alternatieve financiering
Het expertpanel geeft aan in de Bijzonder Beheer Barometer dat de groeiende rol van private equity (76%) en alternatieve financiering (83%) (Vraag & Antwoord) een positief effect hebben op herstructureringsmogelijkheden. Deze nieuwe bronnen van kapitaal kunnen het herstel versnellen van ondernemingen die in zwaar weer verkeren. Daarnaast kunnen ze leiden tot een hogere organisatorische kwaliteit, waardoor een faillissement kan worden voorkomen.