U bent hier

Onderneming & Administratie
Ondernemer! Check fiscale gegevens van digitale platformen

Ondernemer! Check fiscale gegevens van digitale platformen

Ondernemers die gebruikmaken van digitale platformen zoals Marktplaats en Vinted krijgen uiterlijk eind januari 2025 een overzicht van dit platform met de gegevens van hun activiteiten. Dit geven de platformen door aan de Belastingdienst door. De Belastingdienst adviseert de ondernemers dit overzicht te controleren en eventuele fouten bij het platform te melden.

De Richtlijn DAC7 die op 1 januari 2023  in werking is getreden, moet zorgen voor meer fiscale transparantie in de digitale economie. Deze richtlijn brengt met zich mee dat digitale platformen verplicht zijn om informatie (zoals inkomsten) over verkopers die gebruikmaken van deze platformen door te geven aan de Belastingdienst. De belastingautoriteiten van EU-lidstaten wisselen deze inlichtingen automatisch uit. Hierdoor hebben zij zicht op de inkomsten van verkopers en kunnen zij verschuldigde belastingen vaststellen. De gerapporteerde gegevens past de fiscus toe voor zowel de inkomstenbelasting als de BTW

Foute informatie meteen melden bij platform

Omdat de fiscus deze gegevens gebruikt bij het bepalen van de vraag of er belasting is verschuldigd, is het zaak dat de ondernemer de informatie goed checkt. Mocht er iets niet kloppen, meld dit dan meteen bij het platform!
Voor de verkoop van (tweedehands) spullen en de aanlevering van informatie geldt een drempel: platformen delen alleen gegevens als een gebruiker 30 transacties of meer heeft uitgevoerd, of meer dan € 2.000 omzet heeft behaald. Bij verhuur van transportmiddelen en onroerend goed en bij persoonlijke dienstverlening moeten altijd gegevens worden gedeeld, hiervoor geldt geen ondergrens.

Zelf inschatten of sprake is van inkomsten

Een internetverkoper moet in principe zelf inschatten of het hier om een hobby gaat of dat er een winstoogmerk aanwezig is waardoor er inkomen moet worden opgenomen in de aangifte inkomstenbelasting (checklist wel/niet IB-ondernemer). Iemand die bijvoorbeeld fietsen koopt, opknapt en doorverkoopt met winst neemt deel aan het economisch verkeer en moet de inkomsten aangeven. Gaat het om iemand die de zolder heeft opgeruimd en een heleboel spullen verkoopt dan is er geen sprake van deelname aan het economisch verkeer.