Samenwerken bij bhv in een bedrijfsverzamelgebouw
Calamiteiten blijven niet altijd beperkt tot de eigen organisatie. Van een gaslek of explosiegevaar hebben ook de buren last. In een bedrijfsverzamelgebouw geldt dit des te meer. De Arbowet verplicht in dat geval samenwerking op arbogebied.
Samenwerking met andere huurders in een bedrijvenverzamelgebouw is niet alleen handig, het is zelfs verplicht. Volgens artikel 19 van de Arbowet moeten gebruikers dan op arbogebied met elkaar samenwerken. Dat geldt ook voor de bedrijfshulpverlening (bhv). Zo draagt samenwerking bij aan een betere veiligheid voor de medewerkers. Samen is het eenvoudiger om werknemers en bezoekers te beschermen tegen bedreigingen die over de eigen bedrijfsgrenzen heen gaan, zoals brand- en explosiegevaar. In geval van calamiteiten (tool) kunnen de bhv’ers elkaar ondersteunen. Daarnaast kan samenwerking financiële voordelen hebben door bijvoorbeeld gezamenlijk materialen en opleidingen in te kopen.
Afspraken over uitvoering bhv
Er zijn verschillende zaken waarover gezamenlijk afspraken kunnen worden gemaakt. Denk aan procedures die bhv’ers moeten volgen als er een calamiteit plaatsvindt, instructies voor het gebruik van vluchtwegen (infographic) en nooddeuren bij een ontruiming (tool) en het gebruik van verzamelplaatsen waar de bhv’ers personen naartoe moeten leiden. De vorm van samenwerking is sterk afhankelijk van het type organisatie, de grootte en de locatie. Soms is het vormen van één gezamenlijke bhv-organisatie het beste, in andere gevallen kan het voldoende zijn alleen samen te werken bij ontruimingen. Ook in geval van samenwerking op bhv-gebied, blijft elke werkgever onder alle omstandigheden zelf eindverantwoordelijk voor de eigen bhv.