Meer werknemers werken in het ov en reizen eersteklas
Werkgevers gaan steeds soepeler om met werktijden en maken vaker afspraken met werknemers over werken in het openbaar vervoer. Dat meldt mobiliteitsdienstverlener Shuttel, mede op basis van een analyse van ruim 400.000 treintransacties in 2024.
Een toenemend aantal werknemers krijgt de mogelijkheid van de werkgever om eersteklas met de trein te reizen. Het gaat dan vaak om mensen die ver weg van de werkplek wonen: 80% van de reizigers in de eersteklas reist langer dan een halfuur. Tijdens een lange reis in een eersteklascoupé kunnen werknemers gemakkelijker gefocust werken dan bij andere vormen van reizen met het ov (artikel). In combinatie met flexibele werktijden zorgt dit voor veranderend reisgedrag, constateert Shuttel. In de analyse zijn gegevens van 16.889 werknemers onder de loep genomen.
Eerder van huis, eerder van kantoor
Werknemers die relatief lang naar het werk moeten reizen, vertrekken ’s ochtends gemiddeld 30 minuten eerder naar werk. ’s Middags gaan ze juist 30 minuten eerder naar huis. Volgens Shuttel is dit voor de ochtend een logische trend, omdat veel werknemers op een bepaald tijdstip op hun werk moeten zijn. Maar voor de middag is dit anders; deze werknemers vertrekken dan eerder dan hun collega’s met een korte reistijd. Dit laat zien dat werknemers minder vaak verplicht zijn om tot een bepaalde tijd op het werk te zijn. Zo kunnen ze de spits enigszins vermijden, op tijd thuis zijn en in het ov of thuis nog wat verder werken. Dit ‘vervroegingseffect’ geeft werknemers meer autonomie over de indeling van hun werkweek en maakt de reistijd minder ‘verloren tijd’. Shuttel adviseert daarom aan werkgevers om flexibele werktijden in hun mobiliteitsbeleid te integreren.
Privacyrisico’s bij werken in het ov
Om misverstanden en discussie te voorkomen, zijn er wel duidelijke afspraken tussen de werkgever en werknemer nodig over wanneer reistijd als werktijd geldt. In de basis is reistijd van huis naar werk (en andersom) geen werktijd. Als de werknemer werkzaamheden verricht, wordt de situatie natuurlijk anders.
De werkgever doet er ook goed aan om de werknemer te adviseren over een veilige omgang met vertrouwelijke gegevens tijdens het werken in het ov. Cybersecurity Kaspersky waarschuwde vorig jaar dat er geen acht wordt geslagen op privacyrisico’s in het ov en gaf diverse tips om te voorkomen dat vertrouwelijke informatie wordt blootgesteld aan medereizigers.