U bent hier

OR & Medezeggenschap
Soms nog vereenvoudigde WIA-beoordeling 60-plusser

Soms nog vereenvoudigde WIA-beoordeling 60-plusser

60-plussers kunnen in sommige gevallen tóch nog een vereenvoudigde WIA-beoordeling krijgen van UWV, ondanks dat de maatregel per 2025 is gestopt. Daarnaast heeft UWV wat wijzigingen van administratieve aard doorgevoerd.

Eind 2024 werd bekendgemaakt dat onder meer de vereenvoudigde WIA-beoordeling voor 60-plussers per 1 januari 2025 zou komen te vervallen. Maar de regeling is (nog) niet volledig ter ziele gegaan. UWV kan namelijk nog steeds de vereenvoudigde beoordeling hanteren als een werknemer verplicht langer dan 104 weken het loon doorbetaald krijgt. Oftewel: als de werkgever een loonsanctie opgelegd heeft gekregen.

Normale WIA-beoordeling is ook mogelijk

Voorwaarden voor de uitzondering zijn dat de werknemer 104 weken arbeidsongeschikt was in de periode vanaf 1 oktober 2022 tot en met 31 december 2024 en hij in die periode 60 jaar of ouder was. De vereenvoudigde beoordeling, die alleen door een arbeidsdeskundige uitgevoerd wordt, is optioneel; wil de werknemer of de werkgever een ‘normale’ WIA-beoordeling door een arbeidsdeskundige én een verzekeringsarts, dan kan dat.
Na 2025 speelt de regeling geen rol meer – een loonsanctie duurt immers maximaal 52 weken – tenzij vanwege de aanhoudende beoordelingsachterstanden alsnog wordt besloten om de regeling voort te zetten, eventueel in gewijzigde vorm.

UWV maakt digitaliseringsslag

UWV meldt ook dat er weer een digitaliseringsslag is gemaakt. Zo kunnen werkgevers in het werkgeversportaal voortaan 15 documenten tegelijk uploaden bij de WIA-aanvraag van een werknemer. Voorheen was het maximum 10 documenten. Dat was niet altijd toereikend, waardoor er extra administratieve handelingen nodig waren. Daarnaast is het aanvraagformulier voor een WIA-herbeoordeling voor een (ex-)werknemer verbeterd en is het nu ook mogelijk om het formulier ‘Machtiging voor aanvragen doelgroepverklaring loonkostenvoordeel (LKV)’ via UWV Digipoort te uploaden. Verder staat er op uwv.nl een nieuw overzicht van alle wijzigingsformulieren waarmee werkgevers wijzigingen in de eigen situatie of in die van een werknemer met een uitkering kunnen doorgeven. Ook werknemers kunnen hier alle relevante wijzigingsformulieren vinden.

Correcties hebben geen gevolgen voor Whk-premie

Tot slot heeft UWV laten weten dat de correcties van de fouten met (de hoogte van) de WIA-uitkeringen vanaf 2020 geen gevolgen hebben voor het gedifferentieerde premiepercentage Werkhervattingskas (Whk) 2025. UWV kijkt bij het berekenen van de Whk-premie voor 2025 namelijk onder meer naar de WGA-lasten van 2023, die niet veranderen door de correctie(s).