U bent hier

Onderneming & Fiscus
Fiscus vraagt dga's om loonaangifte nog niet te betalen

Fiscus vraagt dga's om loonaangifte nog niet te betalen

De Belastingdienst verzoekt enthousiaste directeuren-grootaandeelhouders (dga's) om de uit de (eerste) loonaangifte voortvloeiende verschuldigde loonheffingen over 2025 niet vroegtijdig te betalen. Een misschien wat ongebruikelijk verzoek van de fiscus, maar het systeem van de dienst kan de betalingen vóór 1 februari nog niet verwerken.

Een bv met één of meerdere dga's mag de aangifte loonheffingen al doen voor aangiftetijdvakken die nog niet zijn begonnen. Het betalen van de aangifte loonheffingen kan echter normaliter pas vanaf de eerste dag van het tijdvak (infographic). Maar bij het eerste aangiftetijdvak van het jaar kan dat nog niet, de uit de aangifte voortvloeiende verschuldigde loonheffingen kunnen pas vanaf 1 februari betaald worden. Te vroege betalingen kan de Belastingdienst dan namelijk niet verwerken. In plaats daarvan kan de bv de bijbehorende betalingen wel al klaarzetten bij de bank. In de Aangiftebrief loonheffingen staan de benodigde betalingskenmerken hiervoor op een rij. 

Dga moet gebruikelijk loon aangeven

Omdat een dga naast directeur ook werknemer van de bv is, moet hij in de loonaangifte een salaris hanteren dat voor zijn werkzaamheden 'gebruikelijk' is. Dat gebruikelijk loon (infographic) staat meestal gelijk aan het loon van een werknemer zonder aanmerkelijk belang in de meest vergelijkbare functie. Zelfs als de dga in werkelijkheid een lager loon krijgt, is de bv loonheffingen verschuldigd over het volledige gebruikelijk loon. Daarnaast is er standaard een minimumbedrag vastgesteld waarvan wordt geacht dat dga's dit minimaal per jaar verdienen (tenzij de dga aannemelijk kan maken dat 'de meest vergelijkbare dienstbetrekking' minder verdient). In 2025 staat dit bedrag net als vorig jaar op € 56.000.