Werkgevers nalatig met melden arbeidsongeval migranten
Arbeidsmigranten zijn relatief vaak betrokken bij een arbeidsongeval. Een deel daarvan mondt uit in een letselschadezaak. Onderzoeksplatform Investico onderzocht een aantal van deze zaken en ontdekte dat werkgevers onvoldoende optreden tegen onveilige situaties.
In Nederland werken ongeveer 700.000 arbeidsmigranten. De meesten van hen doen fysiek zwaar werk in de bouw, industrie, landbouw en transportsector. Denk aan werk in slachthuizen, sorteer- en inpakwerk in distributiecentra, en containerschoonmaak. Daarbij lopen zij meer risico om betrokken te raken bij een arbeidsongeval dan andere werknemers.Jaarlijks blijken honderden verongelukte arbeidsmigranten een letstelschadezaak tegen hun werkgever aan te spannen. Onderzoeksplatform Investico ontdekte dat deze zaken worden afgedaan zonder melding bij de Arbeidsinspectie en zonder tussenkomst van de rechter. Misstanden en overtredingen van de Arbowet blijven zo onder de radar.
Helft meldingsplichtige arbeidsongevallen niet gemeld
Het platform onderzocht 15 arbeidsongevallen van arbeidsmigranten in Nederland. Uit dit dossieronderzoek blijkt dat werkgevers onveilige arbeidsomstandigheden veroorzaken of in stand houden. Risicofactoren zoals hoge werkdruk (snel, veel en onder tijdsdruk moeten werken), werken met kapotte of verouderde apparatuur en arbeidsmiddelen worden niet aangepakt. Ook zijn werkgevers nalatig met het doen van een melding bij de Arbeidsinspectie. Slechts de helft van de meldingsplichtige arbeidsongevallen met migranten wordt gemeld. De nieuwe werkwijze van de Arbeidsinspectie, die werkgevers de mogelijkheid biedt om zelf een arbeidsongeval te onderzoeken, vergroot volgens de onderzoeksjournalisten de kans dat misstanden niet aan het licht komen.