Fiscus: niet alle eetkosten plots aftrekbaar na arrest
De Hoge Raad heeft onlangs in een zaak geoordeeld dat kosten voor buiten de deur eten voor die ondernemer aftrekbaar waren. De Belastingdienst heeft nu laten weten hoe de dienst dit arrest leest. Korte samenvatting: wat de fiscus betreft hoeven ondernemers de dienst nu niet ineens enthousiast te gaan overstelpen met 'zakelijke' eetbonnetjes.
Het draait hier om zogenoemde verteerkosten, en die vallen weer onder de gemengde kosten in de inkomstenbelasting (en overigens ook in de vennootschapsbelasting). Ondernemers kunnen namelijk bij het runnen van hun onderneming zakelijke kosten en privékosten maken. Zakelijke kosten mogen zij volledig in aftrek brengen op de winst van hun onderneming, privékosten niet. Daarnaast is er nog een mengcategorie met kosten die voor de onderneming zijn gemaakt, maar waar ook ene privétintje aan zit. Van deze gemengde kosten is alleen het deel boven een bepaald drempelbedrag aftrekbaar. In 2024 is de drempel € 5.600.
Inspecteur zet streep door aftrekpost
In deze zaak ging het om de horecarekeningen van een consultant. Hij woonde in Limburg, maar huurde tijdens twee klussen in achtereenvolgens Amsterdam en Tilburg een woonruimte in die steden. Tijdens zijn verblijf had hij voor ontbijt, lunch en diner buiten de deur gegeten of maaltijden afgehaald. De vraag was of deze uitgaven aan maaltijden zakelijke kosten waren, en daarmee dus volledig aftrekbaar. De consultant vond van wel, maar de inspecteur vond van niet. Volgens de fiscus ging het om privé-uitgaven, om te voorzien in het levensonderhoud van de ondernemer. Anders gezegd: iedereen moet eten. De inspecteur haalde daarom ene streep door de aftrek.
Hoge Raad: kosten wel degelijk zakelijk
Nadat de rechtbank en het gerechtshof de lijn van de inspecteur hadden gekozen, oordeelde de Hoge Raad eind oktober anders. Kort gezegd vond de Hoge Raad dat puur het feit dat iedereen moet eten nog niet wil zeggen dat eetkosten ook per definitie privékosten zijn. In dit geval had de consultant woonruimte gehuurd met het oog op de zakelijke belangen van de onderneming, en daarom moest worden aangenomen dat de tijdens dat verblijf gemaakte verteerkosten óók zakelijk waren. De aftrek bleef daarom dus toch overeind.
Inmiddels heeft ook de Belastingdienst laten weten hoe zij dit arrest van de Hoge Raad interpreteert. De fiscus benadrukt daarbij dat de dienst mag toetsen of de gemaakte kosten nu privé of zakelijk zijn (artikel). Maar voor het onderbouwen van het oordeel dat het puur privékosten zijn, is het niet voldoende om erop te wijzen dat het noodzakelijk is om te eten en te drinken. En ook niet dat de kosten van maaltijden buiten de deur hoger zijn dan thuis bereid eten.
'Alleen kosten van ontbijt, lunch en diner'
Maar dit alles betekent wat de fiscus betreft niet dat dergelijke verteerkosten altijd als zakelijke kosten aftrekbaar zijn. Het moet volgens de Belastingdienst dan wel gaan om verteerkosten die zijn gemaakt tijdens een zakelijk verblijf op een locatie buiten het eigen huis van de ondernemer of het kantoor van de onderneming. Ook moet het in principe om een meerdaags verblijf gaan. Verder wijst de fiscus er nog op dat de Hoge Raad alleen ontbijt, lunch en diner tot de verteerkosten heeft gerekend. Ofwel: bij eetbonnetjes buiten deze drie maaltijden om is het maar afwachten hoe het oordeel zou luiden.