U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Thuiswerken of naar kantoor bij griep of verkoudheid?

Thuiswerken of naar kantoor bij griep of verkoudheid?

Als de 'r' in de maand is, vragen veel werknemers zich af: kan ik naar kantoor komen of kan ik beter thuisblijven bij griep- of verkoudheidsklachten? Heeft de organisatie nog geen ‘snotneusprotocol’, dan kan de ondernemingsraad (OR) ervoor zorgen dat er zo'n protocol komt.

De OR heeft instemmingsrecht bij het arbo- en verzuimbeleid in de organisatie (artikel 27, lid 1d WOR) en moet bevorderen dat de werkgever zorgt voor een gezonde en veilige werkomgeving (artikel 28, lid 1 WOR). Om verspreiding van virussen en andere ziektekiemen en daarmee ziekteverzuim te voorkomen, is het van belang dat de werkgever helder communiceert wat het beleid is bij griep- en verkoudheidsklachten. In een zogenoemd snotneusprotocol (tool) kan de werkgever vastleggen onder welke omstandigheden werknemers met klachten zoals hoesten, niezen, keelpijn of bijvoorbeeld een loopneus, thuis moeten blijven, eventueel thuis kunnen werken of naar kantoor kunnen komen.

Snotneusprotocol geeft duidelijkheid over werken bij griep of verkoudheid

‘Blijf thuis bij klachten’ kan een goede preventieve basismaatregel zijn, omdat snotterende werknemers immers collega’s kunnen aansteken. In het protocol horen ook regels te staan voor werknemers die wél naar kantoor komen. Denk aan gevallen waarbij het niet anders kan vanwege de werkzaamheden of functie. De maatregelen die eerder van kracht waren om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, kunnen ook nu helpen om de besmetting van werknemers tegen te gaan. Naast het mijden van fysiek contact gaat het hierbij om: 

  • regelmatig handen wassen (tool);
  • hoesten en niezen in de elleboog;
  • gebruikmaken van papieren handdoekjes;
  • de werkplek regelmatig ventileren en schoonmaken.

Ook rechten en plichten in snotneusprotocol

Daarnaast is het raadzaam om in het snotneusprotocol de rechten en plichten van de werkgever en werknemer op te nemen. Denk aan de loondoorbetalingsplicht (infographic) van de werkgever als een werknemer wegens klachten moet thuisblijven maar niet kan thuiswerken, of het maken van goede afspraken over de taken die de werknemer thuis uitvoert en zijn bereikbaarheid. Ook een regeling over de bereikbaarheid van werknemers (artikel) valt onder het instemmingsrecht van de OR, dus de bestuurder kan zo'n regeling pas invoeren, wijzigen of intrekken als de OR ermee heeft ingestemd.

OR kan aandringen op goede communicatie

Voor werknemers kan het misschien ongemakkelijk voelen om naar het werk te gaan of juist thuis te blijven met relatief onschuldige klachten. Het is dan ook van belang dat er in de organisatie goed wordt gecommuniceerd over thuiswerken of naar kantoor komen bij klachten, zodat de regels voor iedereen helder zijn. Ook daar kan de OR bij de bestuurder op aandringen.